FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: inflacijski pritisci blago jačaju

Autor: neba
ZAGREB, 14. siječnja 2011. (Hina) - Nakon što se većim dijelom prošle godine kretala ispod razine od 1 posto, pred kraj godine inflacija je blago ojačala, ponajviše zbog rasta cijena naftnih derivata, a očekuje se i daljnji rast inflacijskih pritisaka.

Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o kretanju cijena na malo u prosincu, koje će, procjenjuje se, pokazati da su inflacijski pritisci blago ojačali.

Šest makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje da su u prosincu potrošačke cijene bile između 1,0 i 2,1 posto veće u odnosu na isti lanjski mjesec.

U prosjeku, očekuju inflaciju od 1,8 posto, dok je u studenome iznosila 1,2 posto.

Nakon što se mjesecima kretala ispod 1 posto, što su njezine najniže razine od 2000. godine, od rujna prošle godine inflacija se probila iznad 1 posto na godišnjoj razini.

„U prosincu očekujemo rast potrošačkih cijena od oko 2 posto na godišnjoj razini zbog rasta maloprodajnih cijena naftnih derivata, prehrambenih proizvoda te troškova stanovanja. Ubrzavanju rasta cijena pridonose svjetski trendovi, kao što su rast cijena sirove nafte i prehrambenih proizvoda, ali i stabilizacija domaće potražnje. Istovremeno, utjecaj sezonskih sniženja vjerojatno će u prosincu ublažiti inflatorne pritiske", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙