FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: industrijska proizvodnja u prosincu pala 0,6 posto

Autor: neba
ZAGREB, 21. siječnja 2011. (Hina) - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u prosincu prošle godine pala za 0,6 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, što je ponajviše posljedica nejake domaće potražnje.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je u prosincu industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, pala za 1 posto u odnosu na studeni, a za 0,6 posto u odnosu na prosinac 2009. godine.

Šest makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je, u prosjeku, da je u prosincu industrijska proizvodnja porasla za 1 posto u odnosu na isti mjesec 2009. godine.

Njihove procjene kretale su se od stagnacije do rasta proizvodnje za 3,8 posto.

„Povratak negativnim trendovima, nakon blagog rasta za 0,2 posto u studenome, pokazuje da oporavak industrijske proizvodnje još nije blizu. Niska razina domaće potražnje i dalje ograničava značajniji oporavak industrije“, pišu analitičari Raiffeisen Consultinga u osvrtu na podatke.

Najveći pad, 5,2 posto na godišnjoj razini, zabilježen je u proizvodnji kapitalnih proizvoda, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju oslabila za 3,7, a intermedijarnih za 3,0 posto.

S druge strane, porasla je, za 7,5 posto na godišnjoj razini, proizvodnja energije, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju ostala nepromijenjena.

U cijeloj prošloj godini industrijska je proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, pala za 1,5 posto u odnosu na prethodnu godinu. To je druga godina zaredom kako je industrija oslabila, s obzirom da je u 2009. godini proizvodnja pala za 9,2 posto.

„Osim u niskoj domaćoj potražnji, razlog pada drugu godinu zaredom svakako leži i u strukturi industrijske proizvodnje koja je orijentirana na proizvode s niskom dodanom vrijednošću. S obzirom da je industrija uglavnom nekonkurentna u izvozu, nismo mogli, poput nekih zemalja središnje i istočne Europe, iskoristiti ni prednosti oporavka razvijenih gospodarstava eurozone. U ovoj godini očekujemo rast industrijske proizvodnje od 4,2 posto, što će primarno biti posljedica vrlo niske baze, ali i blagog intenziviranja gospodarskih aktivnosti“, navode analitičari Raiffeisen Consultinga u osvrtu na izvješće DZS-a.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙