FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Industrijska proizvodnja u 2010. pala za 1,5 posto

Autor: nbrc
ZAGREB, 21. siječnja 2011. (Hina) - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u prosincu prošle godine pala i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, a ukupno je u prošloj godini u odnosu na 2009. pala za 1,5 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u prosincu prošle godine u usporedbi sa studenim pala je za 1,0 posto, a kalendarski prilagođeni podaci na godišnjoj razini pokazuju pad proizvodnje u prosincu prošle u odnosu na prosinac 2009. godine za 0,6 posto.

Na pad industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini najviše je utjecao pad proizvodnje kapitalnih proizvoda koji u prosincu u odnosu na studeni prošle godine iznosi 8,9 posto. Na mjesečnoj je razini pala i proizvodnja trajnih i netrajnih proizvoda za široku potrošnju, proizvodnja trajnih proizvoda za 2,4 posto, a netrajnih za 0,9 posto.

Desezonirani podaci na mjesečnoj razini pokazuju rast proizvodnje intermedijarnih proizvoda za 2,9 posto te energije za 3,0 posto.

Prema kalendarski prilagođenim podacima, pad proizvodnje na godišnjoj razini bilježi se u proizvodnji kapitalnih proizvoda, za 5,2 posto, a smanjena je i proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 3,7 posto, i intermedijarnih proizvoda, za 3,0 posto.

Proizvodnja pak netrajnih proizvoda za široku potrošnju u prosincu prošle godine ostala je na razini iz prosinca 2009. godine, a rast proizvodnje na godišnjoj razini bilježi se kod energije, za 7,5 posto.

Statistički podaci za dvanaest mjeseci prošle godine u odnosu na razdoblje siječanj-prosinac 2009. godine pokazuju pad proizvodnje intermedijarnih proizvoda za 6,4 posto, kapitalnih proizvoda za 2,2 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,2 posto.

U prošloj je godini u odnosu na 2009. godini porasla proizvodnja netrajnih proizvoda za 1,8 posto i energije za 2,5 posto.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙