FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 30. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

KAIRO - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je izjavio da njegova zemlja pozorno prati zbivanja u Egiptu i naglasio kako se Izraelci moraju pokazati odgovornima i suzdržanima kada je riječ o nemirima u toj zemlji, javljaju agencije. Prosvjedi protiv egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka zabrinule su Izrael koji je s tom najvećom arapskom savezničkom zemljom potpisao mirovni sporazum prije više od 30 godina, a nesigurnost zbog budućnosti Egipta potaknule su bojazan za stabilnost u regiji. "Pozorno pratimo događaje u Egiptu i u regiji. Sada moramo pokazati odgovornost i suzdržanost i maksimalan obzir", rekao je Netanyahu članovima kabineta, u prvoj javnoj reakciji otkad su počeli prosvjedi u Egiptu. Izrazio je nadu da će stabilne izraelske veze s Kairom i dalje ostati takve. Povodom događanja u Egiptu oglasio se i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon te "pozvao na suzdržavanje od nasilja i na poštovanje temeljnih ljudskih prava" šestoga dana prosvjeda u Egiptu. "Moramo pozorno - i još pozornije slušati glas naroda i njegove aspiracije, poteškoće i nade u bolju budućnost", rekao je Ban koji sudjeluje u radu summita Afričke unije u Adis Abebi. Egipćani su u međuvremenu izvijestili kako su zabranili emitiranje arapskoj satelitskoj tv-mreži Al-Džaziri. "Ministarstvo informiranja donijelo je odredbu o privremenom prekidu djelovanja Al-Džazire, otkazavši joj sve licence te je od danas povuklo akreditacije svim njezinim zaposlenicima", stoji u vijesti egipatske agencije Mene. Sjedinjene Države i Turska u nedjelju su objavile da će poslati zrakoplove u Egipat i svim svojim državljanima u toj zemlji ponuditi evakuaciju.

ADIS ABEBA - Šesnaesti summit Afričke unije, koji je počeo u nedjelju u Adis Abebi i trajat će do ponedjeljka, bit će posvećen nastojanjima da se obnove napori za rješenje krize u Obali Bjelokosti, a istodobno će se proslaviti očekivani događaj - skorašnje osnivanje nove afričke države Južnog Sudana. "Proglašavam otvorenom 16-tu sjednicu skupštine Afričke unije", rekao je na početku predsjedatelj AU-a malavijski predsjednik Bingu va Mutarika pred oko dvadesetak šefova država. Sudionici summita razgovarat će o stanju u Obali Bjelokosti te nastati riješiti 'zbrku' nastalu u državi nakon predsjedničkih izbora održanih 28. studenoga. Afrička unija uspostavit će i panel šest šefova država koji će predstavljati različite regije kontinenta, a zadaća će im biti - za mjesec dana iznijeti neke važne i "obvezujuće" odluke. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, također prisutan na summitu podupro je osnivanje panela. No kada je riječ o previranjima u Egiptu i Tunisu, AU će se ograničiti na ulogu promatrača. Tijekom summita razgovarat će se i o održavanju referenduma o nezavisnosti Južnog Sudana koji je prošao u najboljem redu. Očekuje se proglašenje neovisnosti nove države u srpnju.

HORDORF - Razlog sudara vlakova koji se dogodio u subotu navečer u istočnoj njemačkoj saveznoj pokrajini Saskoj Anhalt u kojoj je poginulo deset osoba, a četrdesetak je ranjeno, ljudska je pogreška, odnosno nepoštovanje željezničke signalizacije, izjavio je u nedjelju šef regionalne vlade Wolfgang Boehmer. "Ustanovljeno je da se nije poštovao znak za zaustavljanje. Moramo još identificirati sve poginule. Za sada nam je poznat identitet samo dviju poginulih osoba", kazao je. Broj teško ozlijeđenih putnika je velik, a neki su u kritičnom stanju, izvijestila je policija. Regionalni vlak prevozio je pedesetak putnika. U subotu oko 22.30 sudario se s teretnim vlakom u blizini Hordorfa u regiji Magdeburg. Policija je izvijestila da je do sudara došlo pri vrlo velikoj brzini. AFP podsjeća da je u Njemačkoj zadnjih godina bilo nekoliko željezničkih nesreća s ljudskim gubitcima. Na testnoj pruzi u Lathenu na sjeverozapadu su 2006. poginule 23 osobe, a ozlijeđeno deset u sudaru eksperimentalnog vlaka Transrapida s inspekcijskim vozilom. U frontalnom sudaru dvaju pokrajinskih vlakova kod Schrozberga 2003., bilo je šest mrtvih i 25 ranjenih. U kolovozu 2010. godine 15 je osoba bilo ozlijeđeno pri sudaru vlaka ICE između Frankfurta i Pariza s kamionom za odvoz smeća blizu Lambrechta na jugozapadu Njemačke.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙