FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Alžir: Prosvjedi u subotu u Kabiliji za promjenu vlasti

Autor: vrad
ALŽIR, 29. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Tisuće ljudi prosvjedovale su u subotu u gradu Bedžaji, 250 km istočno odglavnog grada, tražeći promjenu vlasti u Alžiru, na poziv oporbene stranke, doznaje se od organizatora.

Okupivši se na poziv Unije za kulturu i demokraciju (RCD), oporbene stranke s jakom bazom u pokrajini Kabiliji, prosvjednici su u povorci mirno prošetali ulicama. "U prosvjedima je sudjelovalo više od 10.000 ljudi", rekao je predsjednik RCD-a Said Sadi. U subotu predvečer nije bilo neovisnih procjena o broju prosvjednika.

Sudionici prosvjeda uzvikivali su slogane na temu nedavnih događaja u Tunisu. "Za radikalnu promjenu režima", uzvikivali su, navodi senator iz RCD-a Mohamed Ikahervan. Oko prosvjednika je bio raspoređen velik broj policajaca, ali su se prosvjednici mirno razišli nakon prosvjeda, rekao je Ikahervan.

Prosvjedi za "promjenu vlasti" predviđeni su 12. veljače u Alžiru, na poziv nedavno osnovane Nacionalne koordinacije za promjenu i za demokraciju koja okuplja oporbene pokrete i organizacije civilnog društva. Koordinacija zahtijeva ukidanje izvanrednog stanja uvedeno prije 19 mjeseci, a napose "promjenu vlasti".

Ulični prosvjedi zabranjeni su u alžirskoj prijestolnici od lipnja 2001. kada su se mirni prosvjedi za Kabiliju prometnuli u nerede u kojima je osam osoba izgubilo život.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙