FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 21. siječnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 12,30 sati.

SARAJEVO - "Srbija je u četvrtak posredstvom Ministarstva pravosuđa proslijedila zahtjev da se produži ekstradicijski pritvor Tihomiru Purdi do maksimalnog roka od četrdeset dana. Taj zahtjev upućen je kako bi se omogućilo da Srbija dostavi dokumentaciju potrebnu za odlučivanje o Purdinu izručenju", izjavila je glasnogovornica Suda BiH Selma Hadžić. Pojasnila je kako je Sud BiH danas donio odluku kojoj se udovoljava zahtjevu iz Srbije i kojom je Purdi produžen pritvor u kojemu se nalazi od 5. siječnja kada je po srbijanskoj tjeralici uhićen u BiH na graničnom prijelazu Orašje. Tada mu je određen ekstradicijski pritvor od osamnaest dana, a on je sada produžen za još najviše dvadeset i dva dana što je i maksimalni rok do kojega takav pritvor u BiH može trajati. Ukoliko do isteka tog roka Srbija Sudu BiH ne dostavi dokumentaciju koja je potrebna za odlučivanje o ekstradiciji, Purda bi automatski morao biti pušten na slobodu.

ISTANBUL - Velike sile i Iran okupili su se u petak u Istanbulu na razgovorima koje Zapad želi usmjeriti na kontroverzni nuklearni program Teherana, ali sa slabim izgledima u napredak. Razgovori koji se održavaju u luksuznoj otomanskoj palači Ciragan, nasuprot Bosforu, okupili su visoku povjerenicu EU za vanjske poslove Catherine Ashton, posredovateljicu skupine 5+1 (SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija, te Njemačka), predstavnike te skupine, te glavnog iranskog pregovaratelja za nuklearnu energiju Saida Džalilija. Nikakav značajniji preokret u osmogodišnjem sporu oko iranskih nuklearnih ambicija ne očekuje se na drugom krugu pregovora između Irana i svjetskih sila u Istanbulu u petak i subotu. Međunarodna zajednica strahuje da je iranski civilni program dobivanja nuklearne energije tek pokriće za proizvodnju atomskog oružja. Oštrije gospodarske sankcije Teheranu uvedene su zbog upornog odbijanja da zaustavi program i učini ga transparentnijim.

GAZA - Gomila palestinskih prosvjednika navalila je u petak u Pojasu Gaze na automobil u kojemu je bila francuska ministrica vanjskih poslova Michelle Alliot-Marie, izjavili su očevici. Deseci ljutitih Palestinaca blokirali su vozilo u kome se nalazila, lupali šakama po karoseriji i vikali "van iz Gaze!". Nakon toga su gađali vozilo jajima i bacali cipele na vjetrobransko staklo dok je ministrica odlazila iz posjeta bolnici. Lokalni stanovnici su izjavili da su prosvjednici rođaci Palestinaca koji su u izraelskim zatvorima. Prosvjednike je razbjesnila izjava ministrice tijekom posjeta roditeljima izraelskog vojnika Gilada Shalita kojega su oteli pripadnici Hamasa i drugih miliantnih frakcija 2006. Neki mediji su javili da je Alliot-Marie nazvala zatočenje Shalita "ratnim zločinom". Palestinci su joj zamjerili što se pritom nije sjetila Palestinaca u izraelskim zatvorima.

ALŽIR - Alžirske vlasti zatražile su od stanovništva da se ne odazove na poziv oporbe na sudjelovanje u prosvjedu u subotu u središtu Alžira na kojemu će se tražiti demokratizacija zemlje. "Zatraženo je od građana da pokažu mudrost i oprez i ne odgovore na eventualne provokacije namijenjene narušavanju njihova mira i spokoja", piše u priopćenju alžirske prefekture koji je u četvrtak navečer preuzela alžirska novinska agencija APS. Podsjeća se da "mimohodi u Alžiru nisu dopušteni" te da se "svako okupljanje na javnom mjestu smatra narušavanjem javnog reda". Prosvjedi su u Alžiru zabranjeni u skladu s izvanrednim stanjem na snazi od 1992. godine. Prosvjede je sazvala oporbena stranka Okupljanje za kulturu i demokraciju (19 zastupnika od 385) i trebali bi krenuti s Trga sloge prema sjedištu parlamenta.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙