FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Summit Arapske lige ponajprije će o Tunisu

Autor: rtom
ŠARM EL-ŠEIK, 18. siječnja 2011. (Hina) - Stanje u Tunisu dominirat će u srijedu gospodarskim summitom zemalja članica Arapske lige kojih čelnici strahuju da bi se dugotrajna nestabilnost iz Tunisa mogla preliti preko njegovih granica i zahvatiti regiju, javile su svjetske agencije.

Gospodarski summit u egipatskom ljetovalištu Šarm el-Šeiku prvo je okupljanje Arapske lige otkako je pod pritiskom masovnih prosvjeda tuniski predsjednik Zine El Abidine Ben Ali izbjegao iz zemlje nakon 23 godina autoritarne vladavine.

Kuvajtski ministar vanjskih poslova Mohamad al-Sabah upozorio je da je arapski svijet danas suočen s izazovima koji prijete nacionalnoj sigurnosti i poručio: "Narodi se bune (...) a državljani arapskih zemalja pitaju se mogu li sadašnji arapski režimi odgovoriti na te izazove na dinamičan način".

Tuniska pobuna izazvana je samospaljivanjem mladog uličnog prodavača Mohamada Buazizija 17. prosinca što je preraslo u masovne, krvavo gušene prosvjede koji su srušili predsjednika, a pokušaja samospaljivanja bilo je proteklih dana i u Alžiru, Egiptu te Mauritaniji.

Prosvjedi protiv visoke nezaposlenosti i visokih cijena hrane te za veću demokraciju zabilježeni su i u Jemenu, dok je u Sudanu oporba pozvala na ukidanje totalitarnog režima i narodnu pobunu po uzoru na Tunis.

U Egiptu, koji će u u srijedu biti domaćin summita, nobelovac Mohamad ElBaradei, bivši predsjednik Međunarodne agencije za atomsku energiju, ocijenio je da je u njegovoj zemlji promjena režima "neizbježiva" i pokrenuo inicijativu za peticiju kojom će se tražiti demokratizacija zemlje.

Tuniski ministar vanjskih poslova Kamel Mordžan, koji je doputovao u Šarm el-Šeik kako bi ponajprije izvijestio kolege o stanju u svojoj zemlji, rekao je da je zadaća prijelazne vlade pripremiti izbore i reforme.

No Tunišani sada odbacuju i prijelaznu vlade sve dok su u njoj članovi stranke omrznutog predsjednika.

Službena tuniska agencija TAP prenijela je da se u zemlju vratio Monsef Marzuki, povijesni protivnik Ben Alijeva režima i pozvao Saudijsku Arabiju da izruči odbjeglog predsjednika kako bi mu Tunis sudio.

I Marzuki je pozvao na sastavljanje vlade nacionalnog jedinstva u kojoj bi bili predstavnici sviju stranaka, ali ne i vladajuće Ben Alijeve stranke RDC.

Islamistička stranka Enahda, koju je Ben Alijev režim zabranio, zatražila je da bude legalizirana kako bi se i ona mogla natjecati.

S druge strane, već prvog dana nakon predstavljanja prijelazne vlade, legalne oporbene stranke koje su u nju ušle prijete izlaskom ako ne odstupe RDC-ovi ministri.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙