FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Godišnjica pogibije posade barkase HRM-a

Autor: zjur
SPLIT, 28. siječnja 2011. (Hina) - U pomorskoj bazi Lori u Splitu obilježena je 19. godišnjica pogibije posade barkase Hrvatske ratne mornarice (HRM) - diverzanata Darka Jurišina i Nikole Prlete.

Diverzanti su poginuli 28. siječnja 1992., kada je potonula barkasa HRM-a koja je naletjela na pomorsku minu. Barkasa je razminiravala pristup tada oslobođenoj ratnoj luci Lori. Žrtava bi bilo više da se netom prije s nje nisu iskrcali diverzantski ronioci. Barkasa je jedini brod HRM-a koji je potonuo tijekom Domovinskog rata.

Današnje obilježavanje počelo je isplovljavanjem broda flotile HRM-a iz Pomorske baze Lore do mjesta potonuća barkase u kojoj su poginuli diverzanti Jurišin i Prleta. Nakon prigodnog govora načelnika Stožera flotile HRM-a, kapetana bojnog broda Ive Raffanellija, u more su bačeni blagoslovljeni vijenci, a nazočni su bili članovi obitelji poginulih diverzanata, Udruge dragovoljaca HRM-a, djelatni pripadnici HRM-a i zapovjednik flotile HRM-a i kapetan bojnog broda Marin Stošić.

"Mi smo danas s cjelokupnim sastavom postrojbe obilježili dan pogibije naših heroja. Oni su za borbene zadaće dali svoje živote. Nama je to definitivno inspiracija za mlade naraštaje i mornare koji ulaze u sastav HRM-a jer smo svjedoci toga da su oni na ljudski način odgovorili izazovu toga vremena u dostizanju samostalne Republike Hrvatske", rekao je Marin Stošić.

(Hina) xzjur yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙