FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 20. obljetnica Apela za mir

Autor: dmak
ZAGREB, 18. siječnja 2011. (Hina) - Prigodnom svečanošću obilježena je danas 20. obljetnica otkako je na današnji dan, 18. siječnja 1991., pokrenuta prva mirovna inicijativa majki, koju je potpisalo 64 tisuće Zagrepčana i koja je kao Apel za mir predana Generalštabu JNA kao jedinstven iskaz mirotovornog odgovora na ratnu prijetnju.

Predsjednica udruge "Žene u Domovinskom ratu" Marija Slišković istaknula je kako je to bio odgovor na ultimatum postavljen Hrvatskoj, poziv na razum i mir te pokušaj sprječavanja rata, pri čemu je dodala da bi trebao biti trajno nadahnuće naraštajima u očuvanju mira.

Autorica Apela za mir Josipa Milas-Matutinović rekla je da se njime od Generalštaba JNA tražilo da se poštede nedužni životi vojnika i ne izaziva krvoproliće u pokušaju da se silom rješavaju politički problemi. "Mir je bio ugrožen i ne progovoriti o tome bilo bi sukobu s vlastitom savješću. Žene su se zauzimale za zasutavljanje zla na načelima istine, ljubavi i samozatajnoga dostojanstva", naglasila je i zatražila da se ne dopusti da njihovo zauzimanje za mir padne u zaborav.

Bivši predsjednik Republike i Predsjedništva SFRJ Stjepan Mesić rekao je kako se nakon 20 godina prisjećamo Apela za mir koji je osobno predao Generalštabu JNA, ali, dodao je, odgovora nije bilo, osim onog tenkovima, genocidom i zločinom. "To je odgovor svima onima koji tvrde da je Hrvatska željela rat. Naprotiv, Hrvatske je željela mir, bila je protiv rata, ali ga zbog Miloševićeve velikosrpske politike nije mogla izbjeći", istaknuo je. Govoreći o aktualnim zbivanjima vezanim uz hrvatske branitelje, Mesić je istaknuo da se njima "bezdušno manipulira" radi očitih dnevnopolitičkih ciljeva te ih je pozvao da tome ne nasjedaju. "Nema pokušaja da se kriminalizira Domovinski rat i da se branitelji proglase zločincima, ali ne može biti ni amnestije za počinjene ratne zločine", dodao je Mesić.

Dio uzvanika, poglavito branitelji i udovice Domovinskog rata, prosvjedujući zbog Mesićevog izlaganja, napustili su svečanost, na što je on rekao da mu je žao što neki ne razumiju što govori.

Nazočnima u ime pokrovitelja tog obilježavanja prigodno govorili predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

(Hina) xdm yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙