FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Podrute- 19 godina od pogibije promatrača EU-a

Autor: dnov
NOVI MAROF, 7. siječnja 2011. (Hina) - Komemoracijom i misom danas je u Podrutama u blizini Novog Marofa obilježena 19. godišnjica pogibije petorice europskih promatrača, čiji je helikopter 7. siječnja 1992. raketom ispaljenom iz MIG-a 21 srušio pilot tadašnje JNA.

Bio je to jedan od dva nenaoružana helikoptera s promatračima Europske zajednice, koji su se iz Kapošvara vraćali u Zagreb, a poginuli su natporučnik Jean Loup Eychenne iz Francuske i četvorica Talijana - poručnici Marco Matta, Silvano Natale i Florenzo Ramacci te pukovnik Enzo Venturini.

Pošto su mnoga izaslanstva položila vijence kod spomen-obilježja na mjestu gdje je poginuli promatrači, u ime hrvatske vlade govorio je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

Kako je rekao ministar Karamarko, smrt te petorice europskih promatrača, "njihov život predan kao žrtva za čovječnost, toleranciju i razumijevanje među europskim narodima, sigurno je nenadoknadiv gubitak" i za njihove obitelji i za hrvatski narod i državu. Tragični i nevino stradali svjedoci ratnih razaranja koje je činila neprijateljska agresija JNA postali su dio bremenite povijesti hrvatskoga naroda u vjekovnoj čežnji za stvaranja slobodne, neovisne i europske hrvatske države", istaknuo je ministar.

"Hrvatska danas opravdava povjerenje svojih europskih korijena i tradicija, pred samim je ulaskom u Europsku uniju. Njezini vojnici i policajci na tragu ove petorice poginulih mirotvoraca sudjeluju u mirovnim misijama diljem svijeta", rekao je u ime hrvatske vlade ministar Karamarko.

Na komemoraciji su govorili i talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Alessandro Pignatti Morano di Custoza te otpravnica poslova francuskoga veleposlanstva u Hrvatskoj Salina Grenet.

"Danas nam približavanje Hrvatske Europskoj uniji dopušta zaključiti da žrtva mladih časnika nije bila uzaludna. Na nama je da nastavimo njihovo djelo prateći Hrvatsku u njezinom hodu prema Europskoj uniji. Na taj način im odajemo počast", istaknula je Grenet.

Govorili su i gradonačelnik talijanskoga grada Sangana Adriano Montanaro i zapovjednik 5. pukovnije "Rigel" Livio Ciancarella, a nakon komemoracije u crkvi Kraljice mira u Podrutama služena je misa zadušnica.

(Hina) xdnov yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙