FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Vukovaru obilježena obljetnica priznanja Hrvatske

Autor: gvin
VUKOVAR, 15. siječnja 2011. (Hina) - Povodom 19. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara kao i izaslanstva vukovarsko-srijemske i vukovarske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata položila su danas vijence kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

U Hrvatskom domu u Vukovaru održana je i središnja priredba dvodnevnog obilježavanja 13. obljetnice završetka procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja na kojoj je gradonačelnik Željko Sabo istaknuo da je mirovna misija UNTAES-a kojom je reintegrirano hrvatsko Podunavlje u ustavnopravni poredak najuspješnija misija UN-a u povijesti.

"Svojim primjerom Vukovarci su pokazali da mir i tolerancija mogu nadvladati rat i međunacionalne sukobe", istaknuo je Sabo te ocijenio da je svaki Vukovarac ponaosob "učinio čudo prihvativši miran način života".

Najavio je i nastavak obnove i razvoja grada, dijelom i od 3,2 milijuna eura koliko je ove godine grad dobio iz predpristupnih fondova EU.

Obilježavanje 13. obljetnice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja održava se pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića čiji je izaslanik i savjetnik za pitanja branitelja Predrag Matić Fred istaknuo veličinu ondašnje hrvatske politike koja je "nakon svih događaja na ovim prostorima uspjela Vukovar i istočnu Slavoniju vratiti bez ijednog ispaljenog metka".

Matić je istaknuo značajnu ulogu u mirnoj reintegraciji Vesne Škare Ožbolt, Ivice Vrkića, Joška Morića i Vojislava Stanimirovića zaključivši da su nakon svih ratnih patnji, koncentracijskih logora i progonstva Vukovarci najveći pobjednici.

Svečanost obilježavanja 13. obljetnice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja zaključena je nastupom lokalnih hrvatskih i manjinskih KUD-ova, a večeras će besplatni koncert za Vukovarce održat kantautor i ambasador UNICEF-a Zlatan Stipišić Gibboni.

(Hina) xgvin yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙