FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

Autor: sdje
ZAGREB, 28. siječnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12.30:

SARAJEVO

Tri osobe ozlijeđene su u požaru koji je u petak u jutarnjim satima izbio u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, no vatra je brzo lokalizirana a stanje stavljeno pod nadzor, potvrđeno je Hini iz policijskih izvora u BiH. Glasnogovornica Centra javne sigurnosti Doboj Ljerka Stanimirović kazala je kako je vatra izbila na jednom od postrojenja unutar rafinerije. "Odmah je intervenirala vatrogasna postrojba koja je lokalizirala požar i spriječila njegovo širenje", kazala je Stanimirović. Sva trojica ozlijeđenih u požaru radnici su rafinerije i zadobili su opekline no nijednom od njih život nije ugrožen, doznaje se iz bolnice u Doboju u koju su prevezeni. Točni uzroci požara za sada nisu poznati, a istragu u rafineriji provodi bosanskobrodska policija i inspekcija protupožarne zaštite. Rafinerija u Bosanskom Brodu od 2007. godine u vlasništvu je ruske tvrtke "Zarubežnjeft", a svoje proizvode za sada plasira uglavnom na tržištu BiH jer još nije dosegnula standarde kvalitete goriva kakvi vrijede u zemljama-članicama Europske unije.

KAIRO

Prosvjedi i nemiri u Egiptu nastavljeni su i u petak, a u Suezu i Kairu prosvjednici se sukobljavaju s policijom. Internetske stranice u zemlji blokirane su uoči do sada najvećih planiranih prosvjeda protiv 30-godišnje vladavine predsjednika Hosnija Mubaraka, koji se očekuju poslijepodne nakon tjedne molitve. Ohrabreni prosvjedima u Tunisu koji su rezultirali svrgavanjem s vlasti autoritarnog predsjednika te države, Egipćani su počeli prosvjedovati u utorak. Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir Mohamed Al-Baradei vratio se iz Beča u Egipat, pozvao je Mubaraka je da podnese ostavku te najavio kako će se u petak pridružiti prosvjedima.

KABUL

Napadač samoubojica otvorio je vatru, a potom se raznio usred trgovačkog centra u Kabulu, prepunog domaćih stanovnika, ali i stranaca, pri čemu su smrtno stradale najmanje tri osobe, a više je ranjenih, prenose agencije pozivajući se na afganistansku policiju. Trgovački centar "Finest" nalazi se nekoliko stotina metara od zgrade britanskog veleposlanstva u Kabulu. Nasilje u Afganistanu osobito je često u zadnje vrijeme. Napadi su najučestaliji otkad su s vlasti 2001. svrgnuti talibani, koji su se povukli u svoja uporišta, odakle kreću u samoubilačke napade i sukobe sa stranim i afganistanskim vojnim snagama.

TUNIS

Ispred sjedišta tuniske vlade u središtu glavnoga grada u petak ujutro vladala je neuobičajena tišina, unatoč tomu što su se ondje okupile manje skupine prosvjednika, koji su i dalje nezadovoljni što na čelu prijelazne vlade ostaje premijer Mohamed Ganuči. Nakon trodnevnih rasprava, Ganuči je uspio imenovati nove ministre u prijelaznoj vladi, od kojih nijedan nije član vladajuće stranke, a upravo njihovo članstvo u vladi potaknulo je višednevne ulične prosvjede u zemlji. Imenovanje neovisnih ministara na čelo ministarstava unutarnjih poslova, vanjskih poslova i obrane, pokušaj je Ganučijeva smirivanja građana koji su od 14. siječnja prosvjedovali zbog ostanka ministara vladajuće RCD stranke, svrgnutoga predsjednika Zin el Abidina Ben Alija u prijelaznoj vladi.

DUBLIN

Irski premijer Brian Cowen u utorak će raspustiti parlament i objaviti datum općih izbora, objavila je u petak državna televizija RTE. Zakon o financijama, posljednji zakon koji treba ojačati proračun za 2011. prošao je u četvrtak donji dom parlamenta i otišao u Senat koji ga treba odobriti. Parlamentarni izbori na kojima se očekuje rekordan poraz Cowenove stranke Fianne Fail vjerojatno će se održati 25. veljače.

BERLIN

Njemački zastupnici u petak su glasali za vrlo nepopularno produženje mandata svojih vojnika u Afganistanu za još godinu dana, do kraja 2012., odredivši da će se u toj zemljirasporediti maksimalno 5350 njemačka vojnika te otvorivši perspektivu o početku povlačenja krajem 2011. Zastupnici su produženje manadata izglasali s 420 glasova, dok je 116 bilo protiv, a 43 suzdržano. Prošle godine 429 zastupnika odobrilo je nastavak mandata. Maksimalan broj vojnika koji bi mogao biti raspoređen u Afganistanu ostaje 5350, kao i prošle godine, uključujući rezervu od 350 osoba. Približno 4860 njemačkih vojnika trenutno je na terenu, uglavnom na sjeveru zemlje. Njemački kontingent ostaje treći po broju unutar ISAF-a, iza američkog (140.000 vojnika ISAF-a) i britanskog. Prema ispitivanju za državnu tv postaju ZDF u petak, 59 posto Nijemaca protivi se vojnoj intervenciji a 37 posto je odobrava.

JOHANNESBURG

Bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela osjeća se dobro i nema razloga da se širi strah za ikonu borbe protiv apartheida, rekao je pomoćnik predsjednika te zemlje Kgalema Motlanthe u petak. "Mandela je dobro", rekao je Motlanthe dodajući kako je Mandela dobro raspoložen i da su, s obzirom na njegove godine i zdravstveno stanje, nužni pregledi kako bi mu se osigurala najblja njega. Mandela (92) je primljen u bolnicu u srijedu. Odgovorni u bolnici Milpart objavili su da će Mandela biti pušten kući nakon liječenja akutne respiratorne infekcije.

ASTANA

Dugogodišnji kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev u petak je rekao da kani ostati na dužnosti sve dok mu to zdravlje dopusti bez obzira hoće li taj plan birači potvrditi referendumom ili ne, javljaju agencije. U godišnjem obraćanju naciji Nazarbajev je rekao da će ustavno vijeće odlučiti treba li raspisati referendum koji bi mu omogućio ostanak na vlasti sve do 2020. Više od polovice birača poduprlo je inicijativu da se Nazarbajevu mandat produlji sve do 2020., čime bi se otkazali predsjednički izbori od 2012. do 2017..Narodnu incijativu zatim je jednoglasno prihvatio parlament u kojem nema nijednog oporbenog zastupnika.

PARIZ

Francuski Ustavni sud u petak je odlučio da je zabrana istospolnih brakova u skladu s ustavom, čime se odgovornost za donošenje odluke o eventualnim izmjenama u pravosuđu prebacuje na političare. Sud je zasjedao nakon inicijative dviju žena koje žive u istospolnoj zajednici, a koje su zatražile veću zaštitu pravosuđa kada je riječ o njihovo četvero djece. Istospolni brakovi zakoniti su u Nizozemskoj, Belgiji, Španjolskoj, Portugalu, Norveškoj, Švedskoj, na Islandu, u Kanadi, Južnoafričkoj Republici, Argentini i u nekim državama SAD-a. U obrazloženju svoje odluke francuski Ustavni sud navodi kako u duhu francuskih zakona "brak predstavlja zajednicu sklopljenu između muškarca i žene".

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙