FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BoJ povisila prognozu gospodarskog rasta; kamatne stope nepromijenjene

Autor: gvla
TOKIO, 25. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Japanska središnja banka u utorak je ključne kamatne stope zadržala na važećoj razini od gotovo nula posto kako bi očuvala krhak gospodarski oporavak, podigavši istodobno prognozu gospodarskog rasta u tekućoj fiskalnoj godini.

Deveteročlani odbor za monetarnu politiku Bank of Japan očekivano je jednoglasno zadržao ključnu kamatnu stopu te banke na ciljanih nula do 0,1 posto.

Bančine prognoze za treće po veličini svjetsko gospodarstvo ostale su nepromijenjene.

"Japansko gospodarstvo i dalje pokazuje znake umjerenog oporavka ali čini se da je nastupila stagnacija", stoji u bančinom priopćenju.

Japansko gospodarstvo pritišću usporavanje inozemne potražnje, tvrdokorno snažan jen i deflacija. Situacija sa zapošljavanjem i razinom osobnih dohodaka i dalje je "otežana" dok je osobna potrošnja u posljednje vrijeme potonula, dodaje središnja banka.

Napominju ipak kako očekuju postupnu stabilizaciju gospodarstva i povratak na "umjeren put oporavka" paralelno globalnom gospodarskom oporavku.

Banka je povisila gospodarsku prognozu za fiskalnu godinu koja završava 31. ožujka na 3,3 posto, s ranije prognoziranih 2,1 posto, ponajprije zahvaljujući reviziji podataka za prethodno razdoblje. U fiskalnoj godini do ožujka 2012. sada očekuje 1,6-postotni rast BDP-a, nešto sporiji od 1,8 posto prognoziranih prije tri mjeseca.

Deflacija bi u iduće fiskalne godine trebala promijeniti smjer zahvaljujući poskupljenju robe, pa će tako japanski temeljni indeks potrošačkih cijena u godini do ožujka 2012. porasti 0,3 posto, predviđa BoJ.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙