FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koračević: sumnjiva transakcija Janaf-Dioki

Autor: trub
ZAGREB, 28. siječnja 2011.(Hina) - Saborski klubovi podržali su danas izmjene Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata, a Zlatko Koračević je u ime Kluba HNS/HSU-a upozorio na sumnjivu transakciju između Janafa, koji je zadužen za formiranje skladišnih kapaciteta, i tvrtke Dioki.

Koračević je ustvrdio da je u vrijeme bivšeg premijera Ive Sanadera Janaf od Diokija kupio skladište kraj Zagreba za 18 milijuna eura, odnosno za tri puta višu cijenu od one koju je ponudila Ina.

Koračević je pozvao nadležne da ispitaju isplativost te investicije, kao i legalnost postupka prenamjene tog zemljišta iz industrijskog u građevinsko.

"Planira li tu Janaf graditi trgovački centar pa je za to skladište platio tri puta veću cijenu Robertu Ježiću?", upitao je.

Ministra gospodarstva Đuru Popijača pozvao je da zajedno s MUP-om razjasni taj slučaj kao što je to, kazao je, pokrenuo po pitanju čelnika HNS-a Radimira Čačića. Koračević je pritom napomenuo kako je policija opovrgnula da je protiv Čačića pokrenuta istraga, već da je riječ tek o izvidima.

"Prilika je da dokažemo kako imamo iskrene namjere u borbi protiv korupcije", naglasio je Koračević.

Odgovorio mu je Andrija Hebrang (HDZ), istaknuvši da se optužbe na Čačićev račun temelje na nalazima državne revizije o nepravilnostima te nedavno objavljenoj knjizi u kojoj je, kaže, detaljno opisan kriminal u privatizaciji Čačićeve tvrtke Coning.

Njegov stranački kolega Krunoslav Markovinović kazao je kako o prenamjeni zemljišta o kojoj govori Koračević, odlučuje lokalna samouprava.

Dragan Kovačević je u ime Kluba HDZ-a pozdravio što se zakonskim izmjenama određuje maksimalna maloprodajna cijena naftnih derivata i izgradnja kapaciteta koji nam nedostaju.

Značajnim ocjenjuje i najavljeno pokretanje investicijskog ciklusa u koji bi, po procjeni, trebalo uložiti milijardu kuna.

Boro Grubišić (HDSSB) upozorio je na teške uvjete života u Slavonskom Brodu zbog onečišćenja koje uzrokuje rafinerija nafte u Bosanskom Brodu, te ga čude informacije da se planira graditi naftovod koji bi iz BiH kroz Slavoniju išao prema Dalmaciji.

To bi, naglasio je, dodatno ugrozilo vodozaštitno područje Slavonskog Broda iz kojeg se grad opskrbljuje vodom.

(Hina) xtr/xvl yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙