FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor sutra počinje 22. sjednicu

Autor: trub
ZAGREB, 25. siječnja 2011.(Hina) - Hrvatski sabor sutra počinje 22. sjednicu, prvu redovitu ovogodišnju sjednicu, koja bi trebala trajati šest tjedana, to jest do početka ožujka.

Na dnevnom redu sjednice, koji sutra trebaju potvrditi zastupnici, su 53 točke.

Prva je točka najavljeni prijedlog dopuna Zakona o tržištu električne energije kojim vlada po hitnom postupku predlaže da se opskrbljivačima električnom energijom u Hrvatskoj omogući prodaja struje kupcima u inozemstvu kada je to državi u strateškom interesu.

Zakonskim se dopunama stvaraju pravne pretpostavke da domaći opskrbljivači i trgovci električnom energijom, na temelju zakona i uz suglasnost Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), trguju električnom energijom za potrebe inozemnog kupca pod uvjetima po kojima se ta električna energija prodaje domaćim kupcima.

Uvjet je da je inozemni kupac ujedno i proizvođač strateške sirovine koja je potrebna Hrvatskoj.

Vlada ističe kako na taj način želi omogućiti opskrbu mostarskog "Alumunija" strujom i šibenskoga TLM-a sirovinom za nastavak proizvodnje.

Naglašava, naime, da će se zakonskim dopunama omogućiti da HEP, kao trenutačno jedini opskrbljivač električnom energijom u Hrvatskoj, uspostavi poslovne odnose s mostarskim "Aluminijem" koji će, u suradnji sa šibenskim TLM-om, moći nastaviti isporuku strateške sirovine za nastavak proizvodnje u TLM-u.

Tako će se, vjeruju u Banskim dvorima, izravno spasiti 800 radnih mjesta u Šibeniku i posredno svim kooperantima, kojih je oko 1500, a koriste se aluminijem iz TLM-a za svoje finalne proizvode.

Sabor će sjednicu sutra početi aktualnim prijepodnevom, koje traje oko četiri sata i tijekom kojega će 40 zastupnika postavljati pitanja članovima vlade.

(Hina) xtr yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙