FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

O revitalizaciji naselja po metodologiji EU-a

Autor: vhor
KARLOVAC, 27. siječnja 2011. (Hina) - U organizaciji slovenskoga veleposlanstva, grada Karlovca i Društva arhitekata, građevinara i geodeta toga grada, danas je u karlovačkoj Gradskoj vijećnici profesor ljubljanskog Arhitektonskog fakulteta Peter Fister predstavio dokument urbanističkog planiranja po zajedničkoj metodologiji "Revitalizacija, reurbanizacija i obnova gradova, naselja i urbanih struktura" koju primjenjuje 18 europskih zemalja, od Skandinavije do Slovenije, Italije, Apenina i Velike Britanije.

Fister je pozvao mjerodavne u Hrvatskoj da se također uključe te da, posebice u suradnji sa Slovenijom, počnu planirati razvojnu budućnost u skladu s tom metodom i po stručnim planovima koji se temelje na gospodarskoj isplativosti očuvanja kulturne baštine. Bit će to preduvjet za "povlačenje" novca iz europskih fondova.

Fister je istaknuo primjer Trsta, grada koji je za obnovu pročelja dobio novac koji je bio planiran za Ljubljanu. Ljubljana taj novac nije dobila jer projekt nije bio dio šire cjeline ili neke strategije.

Obnova utvrda i starih gradova ne smije biti samoj sebi svrha, nego može biti isplativa i živa samo ako postane dio cjeline jednoga širokog prostora bez granice, s očuvanjem posebnih tradicijskih vrijednosti i identiteta, i kao široka cjelina s novom ekonomskom, turističkom i društvenom vrijednošću, zaključeno je na skupu.

(Hina) xvhor yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙