FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UNDP: sedam gradova potpisalo povelju

Autor: tmar
ZAGREB, 25. siječnja 2011. (Hina) - Gradonačelnici Krapine, Jastrebarskog, Vrbovca, Duge Rese, Ozlja, Slunja i Slatine potpisali su danas povelju o pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom, koja je dio projekta Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), a svrha mu je prilagoditi gradske površine i omogućiti pristup osobama s invaliditetom javnim prostorima, uslugama i infomacijama.

Povelju, koja je dio projekta socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom Pravo na život u zajednici, dosad su u Hrvatskoj potpisala 33 grada, a pristupanjem novih sedam gradova taj se broj povećao na 40 od 127 gradova, koliko ih ima.

Voditeljica programa socijalnog uključivanja u UNDP-u Jasmina Papo istaknula je kako su gradovi dosad učinili mnoge prilagodbe kako bi omogućili bolje stanovanje, mobilnost i pristupačnost mnogih sadržaja osobama s invaliditetom. Ujedno je najavila da će početkom veljače u Varaždinu povelju potpisati gradonačelnici još devet hrvatskih gradova.

Koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton poduprla je spremnost gradova da uklone fizičke barijere i da osobama s invaliditetom omoguće da lakše dobiju usluge i informacije.

Gradonačelnici su istaknuli kako je potpisivanje povelje nastavak onoga što već provode u svojim gradovima više godina, a riječ je o mnogim programima koji, osim, uklanjanja fizičkih barijera na javnim površinama, uključuju programe pomoći u kući i udrugama, uvođenje asistenata u školama za djecu s invaliditetom itd.

Gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš rekao je kako će potpisivanje povelje dodatno poboljšati suradnju s udrugama osoba s invaliditetom, a gradonačelnik Jastrebarskog Mihael Zmajlović ocijenio je da je povelja gradovima, uz zakonsku, dodatna moralna obveza.

(Hina) xmt yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙