FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad europskih burzovnih indeksa u mirnoj trgovini na Silvestrovo

Autor: mpuk
LONDON, 31. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi blago su u petak oslabjeli u mirnoj trgovini posljednjeg dana u ovoj godini.

Londonski indeks FTSE oslabio je 0,7 posto, na 5.929 bodova. U sličnom je postotku na gubitku bio i pariški CAC, spustivši se na 3.825 bodova na zatvaranju. Oba tržišta danas rade skraćeno.

Indeks FTSE je na putu da zabilježi rast od preko 10 posto u 2010., a pariški CAC vjerojatno će ostati u crvenom, u minusu od oko 2,5 posto.

Indeks DAX Frankfurtske burze koja na Silvestrovo nije radila, ojačao je u 2010. za 16 posto i ostvario najbolji rezultat od tri glavna regionalna indeksa, dijelom zahvaljujući snažnom oporavku njemačkog gospodarstva.

Europske dionice uglavnom su u 2010. ojačale unatoč previranjima u regiji zbog dugova država, potpomognute snažnom potražnjom s tržišta u nastajanju i bržim od očekivanog oporavka u SAD-u

Među perifernim tržištima otvorenim u petak, portugalski PSI indeks oslabio je 1,4 posto, dok je irski Iseq bio u blagom plusu od 0,1 posto.

Obujam trgovine bio je slab u cijeloj Europi budući da su mnogi trgovci već otišli na novogodišnji odmor.

„Obujam trgovine će biti slab. Tržište je bilo uspješno i ne vidim razlog za dodatno jačanje tržišta“, kazao je Simon Clark iz tvrtke ETX Capital.

Među najvećim pojedinačnim gubitnicima bili su francuski Sanofi-Aventis i BNP Paribas, čije su dionice oslabjele 0,8 odnosno 0,6 posto.

U Velikoj Britaniji sektor lanaca maloprodaje bio je u plusu. Dionice WM Morrison Supermarketsa skočile su za 1,7 posto, a dionice J. Sainsburyja za jedan posto.

Tokijska burza na Silvestrovo nije radila.

(Hina) xmpv yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙