FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

S&P snizio kreditni rejting Japanu prvi put od 2002.

Autor: vmom
TOKIO, 27. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Agencija za rejtinge Standard & Poor's u četvrtak je Japanu snizila rejting za dugoročno zaduživanje, prvi put od 2002., obrazlažući takvu odluku ocjenom da vlada nema jasan plan za rješavanje golemog duga.

Japanski je rejting tako snižen za jednu razinu, na 'AA-', što je tri razine ispod najvišeg 'AAA' rejtinga.

"Snižavanje rejtinga proizlazi iz ocjene da će se razina japanskog državnog duga promatrana kao udio u BDP-u, već sada među najvišima u svijetu, nastaviti povećavati brže nego što smo prognozirali prije nego što je globalna gospodarska recesija pogodila zemlju a dosegnut će vrhunac tek oko 2015.", kaže se u priopćenju S&P-a.

"Po našem mišljenju, japanska vlada predvođena Demokratskom strankom nema jasnu strategiju za rješavanje tih negativnih aspekata dinamike zaduživanja, što je dijelom posljedica izgubljene većine u gornjem domu parlamenta prošlog ljeta", dodaje se u priopćenju.

S&P je nadalje objavio da je prognoza za dugoročni kreditni rejting stabilna. To odražava stajalište agencije da će snažna japanska vanjska bilanca i monetarna fleksibilnost djelomice ublažavati pritiske proizišle s fiskalne strane, navodi se dalje u priopćenju.

Političari i kreditne agencije godinama su upozoravali da Japan mora sniziti nagomilani javni dug, daleko najveći među razvijenim zemljama - na razini dvostruko većoj u odnosu na veličinu gospodarstva, no napredak po tom pitanju pokazao se zanemarivim.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙