FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: raspoloženje je pozitivno, traže se nove prilike

Autor: scvi
ZAGREB, 27. siječnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje stagnacija indeksa, uz i dalje solidan obujam trgovanja jer investitori još traže prilike za kupnju dionica koje nisu 'odradile' rast u protekla dva mjeseca.

Od 11 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 9 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks porastao je jučer 0,46 posto, na 2.316 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,58 posto, na 1.273 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 47,6 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna više nego dan prije.

Najveći promet, 8,6 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Ine, a cijena joj je porasla 1,41 posto na 3.600 kuna, što je njezina nova rekordna razina.

U većem fokusu investitora bio je jučer i građevinski sektor. Dionica IGH poskupjela je za više od 9 posto, a Tehnike za više od 6 posto.

Špekulacije oko angažmana domaćih građevinara na izgradnji crngorske autoceste Bar-Boljare privukle su zanimanje investitora, no jučer poslijepodne IGH je poručio da ne pregovora s crnogorskom vladom.

„Domaća burza i dalje je u pozitivnom trendu - Crobex je ovoga tjedna ponovno probio psihološku razinu od 2.300 bodova, a prosječni dnevni prometi dionicama kreću se iznad 40 milijuna kuna, što je vrlo dobra vijest ako se prisjetimo da su prije dva mjeseca to bile otprilike tjedne razine prometa. I danas očekujem stagnaciju indeksa s pozitivnim predznakom“, kaže Tamas Nagy, voditelj retail trgovanja u investicijskom društvu Abacus brokeri.

Kako dodaje, mnogi investitori još traže prilike za kupnju dionica koje u protekla dva mjeseca još nisu 'odradile' rast, poput građevinskih dionica.

„Građevinski sektor posljednjih dana profitira od najavljenog plana državnih investicija, a prisutne su i razne špekulacije o mogućim inozemnim poslovima domaćih tvrtki“, navodi Nagy.

Potkraj mjeseca u fokus investitora postupno će ući financijska izvješća domaćih kompanija za prošlu godinu, iz kojih će biti vidljivo oporavlja li se napokon domaći poslovni sektor od krize, ističe Nagy.

Na svjetskim burzama raspoloženje je zasad također pozitivno. U srijedu je na Wall Streetu S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu u 29 mjeseci, zahvaljujući ponajviše rastu cijena dionica u tehnološkom i rudarskom sektoru.

U fokusu investitora su rezultati za četvrto tromjesečje prošle godine, a iako kompanije uglavnom posluju s profitom, cijene dionica prilično su volatilne jer su tržišna očekivanja vrlo visoka, ocjenjuje Nagy.

„Američko tržište kapitala pozitivno reagira i na najave Feda da će nastaviti s daljnjim ulijevanjem novca u financijski sustav. Ključni američki indeksi S&P i Dow Jones nalaze se nadomak važnih razina otpora od 1.300, odnosno 12.000 bodova. Bude li današnji podatak o narudžbama trajnih dobara američkoj industriji i sutrašnji o američkom bruto domaćem proizvodu iznad očekivanja, vjerojatno će indeksi uspjeti probiti te otporne razine“, ocjenjuje Nagy.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, no europske su burze u blagom minusu jer je ulagače uznemirila vijest da je agencija S&P snizila kreditni rejting Japanu s AA na AA-.

Nove smjernice investitorima na europskim tržištima kapitala danas će dati podaci o potrošačkim cijenama u Francuskoj i Njemačkoj te indeks povjerenja potrošača u eurozoni.

Od ostalih zbivanja na svjetskim tržištima, Nagy izdvaja korekciju cijena plemenitih kovina, posebice zlata, koje je u proteklih tjedan dana pojeftinilo više od 2 posto, te srebra, za 4 posto.

„Unatoč padu tečaja dolara, na tržištu plemenitih kovina i dalje se više prodaje nego kupuje, jer su investitori sada ipak spremni ulagati u rizičniju imovinu“, zaključuje Nagy.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙