FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan će kupiti obveznice eurozone

Autor: mpuk
TOKIO, 11. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Japan je obećao da će ovaj mjesec kupiti obveznice eurozone kako bi podupro europsku borbu s dužničkom krizom i spriječio njezin negativan utjecaj na japanski izvoz.

Nakon sastanka vlade u utorak ministar financija Yoshihiko Noda izjavio je novinarima da Tokio razmišlja o kupnji oko 20 posto obveznica eurozone koje će biti zajednički izdane u drugoj polovini mjeseca radi prikupljanja sredstava za potporu Irskoj.

Japan će za plaćanje obveznica koristiti postojeće rezerve eura, rekao je Noda.

Japanska ponuda objavljena je dan nakon što je Kina ponovila da je spremna kupovati španjolski dug. Analitičari tvrde da najava odražava zabrinutost Tokija u vezi s utjecajem krize na izvozno orijentirano japansko gospodarstvo.

"Mislim da je primjereno da Japan kupi određenu količinu obveznica kako bi potaknuo povjerenje u EFSF (Europski fond za financijsku stabilnost) i dao svoj doprinos kao velika zemlja", rekao je Noda.

Europska unija osnovala je 440 milijardi eura vrijedan fond kao sigurnosnu mrežu za visoko zadužene zemlje eurozone. Taj potez ipak nije odvratio ulagače od spekulacija o novim paketima pomoći.

Izvor iz ministarstva financija rekao je za Reuters da će Japan nastaviti kupovati obveznice izdane na temelju te sheme u sklopu obveze preuzete na razini skupine G7 o stabilizaciji svjetskog gospodarstva i obuzdavanju dužničke krize.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙