FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potražnja za obveznicama europskog kriznog fonda devet puta nadmašila ponudu - izvor

Autor: gvla
BRUXELLES, 25. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Potražnja za prvim izdanjem obveznica Europskog stabilizacijskog fonda (EFSF), 440 milijardi eura vrijednog kriznog fonda čija se sredstva usmjeravaju u pomoć zaduženim članicama eurozone poput Irske, u utorak je daleko nadmašila ponudu.

EFSF ima AAA rejting i veliki je interes za njegove obveznice očekivan. Fond namjerava ove godine prikupiti gotovo 16 milijardi eura.

Jedan izvor blizak tome fondu tvrdi da je EFSF svoju knjigu narudžbi u utorak zaključio s potražnjom u visini 43 milijarde eura, što je gotovo deveterostruko više od pet milijardi eura ponuđenih na upis i jasan znak povjerenja u taj mehanizam i, u širem smislu, u eurozonu.

"Visoka potražnja vjerojatno će biti protumačena kao dokaz povjerenja u taj mehanizam i, posljedično, u čitav eurosustav", ocjenjuje strateg WestLB-a u Duesseldorfu Michael Leister.

Procjenjuje se da su najveće zanimanje pokazali azijski ulagači, koji nastoje proširiti svoje portfelje obveznica s najvišim rejtingom AAA.

EFSF je osnovan u svibnju prošle godine nakon što su čelnici Europske unije pod pritiskom grčkih dužničkih nevolja dogovorili osnivanje više milijardi eura vrijednog mehanizma za suzbijanje budućih kriza.

Analtičari na tržištima obveznica ističu da je apetit ulagača za novom imovinom prilično snažan. "Iako će biti manje likvidni od primjerice referentnih njemačkih ili francuskih obveznica, očekujem da će općenito imati pristojnu likvidnost na sekundarnim tržištima", kaže Leister.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙