FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 27. siječnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

BERLIN - Više od 65 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, posljednji živući tjelesni čuvar Adolfa Hitlera objavio je da zbog lošeg zdravlja više ne može odgovarati na pisma obožavatelja iz cijelog svijeta. Rochus Misch ima 93 godine i kreće se po stanu pomoću hodalice. U razgovoru za Berliner Kurier rekao je da zbog bolesti i starosti više ne može odgovarati na brojne zahtjeve za autogram koji mu i dalje stižu na kućnu adresu. "Pisma dolaze iz Koreje, iz SAD-a, iz Finske i Švedske, i nitko mi nije rekao nijednu ružnu riječ", rekao je Misch, za kojeg se vjeruje da je posljednji čovjek koji je Hitlera vidio živog. Ranije je Misch svojim obožavateljima slao svoje potpisane fotografije u SS uniformi. Sada mu se pošta i paketi gomilaju u stanu. Misch je Hitleru bio tjelesni čuvar, telefonski operater i kurir od 1940. do zadnjeg dana njegova života. Nakon rata uhitili su ga Sovjeti u blizini Hitlerova bunkera. Proveo je devet godina u njihovom radnom logoru. Od 1954. ponovo živi u Berlinu. Njegovi memoari "Posljednji svjedok" objavljeni su u Njemačkoj 2008. godine i upravo se radi na njihovu pretvaranju u filmski scenarij.

RIM - Tijelo Mikea Bongiorna, legendarnog talijanskog televizijskog voditelja i bliskog prijatelja premijera Silvija Berlusconija, ukradeno je iz groba, objavili su talijanski mediji u srijedu. Bongiorno, koji je umro u rujnu 200. u 85. godini, pokopan je u Aroni, pokraj Milana. Jedan posjetitelj groblja vidio je da mu je grob oskvrnut i ispražnjen i o tome je izvijestio policiju. Talijanski mediji pišu da dosad nije stigao zahtjev za otkupninom. Bongiorno, najpopularniji talijanski televizijski voditelj od početka njezina emitiranja 50-ih godina, pomogao je Berlusconiju da pokrene komercijalnu televiziju 70-ih godina prošlog stoljeća. Ovo nije prvi put da se tijelo neke slavne osobe krade iz groba u Italiji. Godine 2001. ukraden je leš poznatog bankara Enrica Cuccije i zatražena je otkupnina. Pljačkaši groba su otkriveni i uhićeni.

BERLIN - Očajni Turčin na radu u Njemačkoj zatražio je pomoć policije jer se ne može obraniti od stalnih zahtjeva svoje supruge za seksom, objavili su mjesni mediji. Neimenovani Turčin došao je u policijsku postaju u Waiblingenu u južnoj Njemačkoj, rekavši da već četiri godine spava na sofi kako bi se obranio od stalnih zahtjeva za seksom svoje živahne supruge, objavio je Bild. U braku su 18 godina i imaju dvoje djece. "Sada se odlučio na razvod i iseljenje. Nada se da će se tako napokon uspjeti odmoriti. Silno želi doći odmoran na posao ujutro", objavila je policija u priopćenju. "Zasad mu to ne polazi za rukom jer mu supruga stalno dolazi dnevni boravak i traži da ispuni svoje bračne obaveze. Zatražio je da mu policija omogući da se napokon naspava", dodaje se.

RIM - Ljutita 36-godišnja Talijanka zatražila je razvod samo par tjedana nakon vjenčanja jer je njezin suprug na medeni mjesec poveo i mamu, objavila je agencija Ansa. Novopečeni bračni par krenuo je u prosincu na bračno putovanje u Francusku, a žena se šokirala kad je u rimskoj zračnoj luci Fiumicino vidjela i svoju svekrvu, potpuno spremnu za put. Kada je prosvjedovala, suprug s kojim se vjenčala dva dana prije, rekao je da mamu ne može ostaviti samu zbog njezina zdravlja. Njih su troje proveli medeni mjesec zajedno, ali čim su se vratili iz Francuske žena je podnijela zahtjev za razvod zbog "pretjerane emotivne povezanosti" njezinog budućeg bivšeg muža i njegove majke.

ŽENEVA - Broj korisnika interneta u svijetu dosegao je dvije milijarde, objavio je u srijedu glavni tajnik Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) Hamadoun Toure. "Početkom 2000. bilo je samo 500 milijuna pretplatnika mobilne telefonije u svijetu i 250 milijuna korisnika interneta", rekao je Hamadoun Toure novinarima. Početkom 2011. broj pretplatnika mobilne telefonije premašio je pet milijardi, a broj korisnika interneta dvije milijarde, dodao je glavni tajnik krovne međunarodne telekomunikacijske organizacije, koja djeluje u okviru Ujedinjenih naroda. Po statistici ITU-a oko 2,08 milijardi ljudi - odnosno više od svakog trećeg stanovnika svijeta - "surfalo" je internetom 2010., u usporedbi s njih 1,86 milijardi 2009. Godine 2005. bilo je 1,036 milijardi korisnika interneta. Treću godinu zaredom broj korisnika interneta veći je u zemljama u razvoju (1,19 milijardi, što je rast od 15,6 posto između 2009. i 2010.) nego u razvijenim zemljama (885 milijuna, što je rast od 7,79 posto za isto razdoblje). Vrtoglavo raste i broj korisnika mobitela, s 5,28 milijardi pretplatnika u svijetu, od kojih je polovica (3,84 milijarde, odnosno 18,59 posto više za godinu dana) u zemljama u razvoju. Kada je riječ o razvijenim zemljama, broj pretplatnika mobitela stagnirao je u 2010. ITU se nada da će se do 2015. mobitelom služiti najmanje polovica svjetskoga stanovništva. Prema podacima ITU-a, broj pretplatnika širokopojasne mobilne telefonije (3G) gotovo se udeseterostručio za četiri godine.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙