FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 17. siječnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LOS ANGELES

Film "Društvena mreža" osvojio je četiri Zlatna globusa, uključujući i onaj za najbolji film, na nedjeljnoj 68. dodjeli te nagrade udruge hollywoodskih stranih dopisnika u hotelu Beverly Hiltonu u Los Angelesu. Osim za najbolji film, "Društvena mreža" dobila je nagrade za najbolju režiju (David Fincher), scenarij (Aaron Sorkin) i originalnu glazbu (Trent Reznor i Atticus Ross). Među televizijskim ostvarenjima pobjednica večeri je serija "Glee" s tri nagrade. Foxova hit serija osvojila je nagradu za najbolju humorističku seriju ili mjuzikl, Jane Lynch za najbolju sporednu žensku ulogu, a Chris Colfer za najbolju sporednu mušku ulogu u TV serijama. Trudna Natalie Portman osvojila je Zlatni globus za glavnu žensku ulogu u drami "Crni labud". Colin Firth nagrađen je za najbolju mušku ulogu u drami "Kraljev govor".

WASHINGTON

Teresa Scanlan iz Nebraske, 17-godišnja djevojka hrvatskog podrijetla, u subotu je u Las Vegasu izabrana za Miss Amerike 2011., kao druga najmlađa pobjednica u 90-godišnjoj povijesti tog natjecanja. Plavokosa ljepotica iz gradića Geriga koja je 2010. postala Miss Nebraske, dolazi iz obitelji sa šestoro djece, a djed i baka su joj emigrirali u SAD s otoka Ilovika, južno od Lošinja, koji je više puta posjetila, kako je kazala članu žirija Tonyu Dovolaninu, prenosi u nedjelju Las Vegas Sun. Scanlan je naslov Miss Amerike osvojila u konkurenciji s 52 natjecateljice, ističući se ne samo ljepotom već i glazbenim talentom, obrazovanošću, informiranošću o aktualnim zbivanjima i ambicioznim programom vezanim uz prehrambene poremećaje mladih.

BEILIU

Kineska tvrtka za proizvodnju porculana pobijedila je na natječaju za proizvodnju porculanskog posuđa za britansko kraljevsko vjenčanje princa Williama i Kate Middleton. Guangxi Sanhuan Group sa sjedištem u Beiliuu, gradu u južnoj kineskoj pokrajini Guangxi poznatom po keramici i porculanskom posuđu, priopćila je da je pobijedila na natječaju na koji se javilo više od 500 tvrtki za proizvodnju porculana za kraljevsko vjenčanje. Tvrtka će izraditi 16.000 komada posuđa koje će se koristiti na vjenčanju.

WASHINGTON

Nekoliko prvih dimova cigarete može u roku od 15 minuta do pola sata prouzročiti genetska oštećenja povezana s karcinomom, pokazala je američka studija. Američki znanstvenici su izjavili da je "učinak toliko brz da je jednak ubrzigavanju tvari izravno u krvotok", što je, kako se navodi u studiji, "jasno upozorenje" pušačima. Ovo je prva studija provedena na ljudima kako bi se utvrdilo kako tvari u duhanu uzrokuju oštećenje DNK, a objavljena je u časopisu "Chemical Research in Toxicology" koje izdaje Američko kemijsko društvo. U studiji je sudjelovalo 12 pušača, a znanstvenici su istraživali djelovanje policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH) koji nastaju tijekom izgaranja duhana, drva ili ugljena, a može ih se naći i u mesu pečenom na roštilju.

SAN FRANCISCO

Američki glumac Owen Wilson i njegova partnerica Jade Duell postali su roditelji dječaka rođenog na Havajima u petak, potvrdila glasnogovornica 42-godišnjeg glumca. Wilsonova glasnogovornica Ina Treciokas nije iznijela dodatne detalje, ali je Los Angeles Times objavio da dječačić po imenu Ford Linton Wilson teži 3,1 kilogram. Mediji su tek prije nekoliko dana saznali da Jade Duell, djevojka s kojom je Wilson u vezi godinu dana, očekuje porođaj. Owena Wilsona trenutno možemo gledati u "Dozvoli za male Fockere", a glumio je i u prethodna dva nastavka o obitelji Focker. Poznat je i iz filmova "Marley i ja" te "Šangajsko podne" i "Šangajski vitezovi" u kojima je glumio uz Jackieja Chana.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙