FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sdje
ZAGREB, 14. siječnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

OSLO

Norvežanin Christian Eide u četvrtak je stigao na Južni pol, sam na skijama, za samo 24 dana, oborivši tako dosadašnji rekord za gotovo dva tjedna, objavila je norveška agencija NTB i specijalizirana stranica explorersweb.com. Krenuvši iz Herculea, Eide je skijajući sam i vukući saonice prevalio oko 1130 milja za nešto više od 24 dana. Sto godina nakon što je jedan drugi Norvežanin, Roald Amundsen, osvojio južni s Englezom Robertom Scottom, Christian Eide oborio je je rekord Amerikanca Todda Carmicahela koji je prošao tu razdaljinu 2008. u malo više od 39 dana.

ŠANGAJ

Prvi kineski hotel kapsula otvorit će se u Šangaju za putnike koji žele jeftino noćiti, a nisu klaustrofobični. Japan je bio prva zemlja koja je otvorila hotele kapsule. Oni imaju toliko male sobe da se u njima može samo spavati. Ovi hoteli u Japanu bili su namijenjeni radnicima koji rade do kasno ili onima koji previše popiju pa ostanu prenoćiti. Hotel kapsula Xitai nalazi se nedaleko od šangajskog kolodvora i ima ukupno 68 kreveta. Šangajske kapsule u ovom hotelu uvezene su iz Japana, a svaka od njih je opremljena priključkom za struju, satom, svjetlom, televizorom i bežičnim internetom. Visine i širine su 1,1 metar a dužina je 2,2 metra. Za sada je hotel samo za muškarce, a cijena za 10 sati boravka je 68 juana ili 10,24 američkih dolara, dok za 24 sata treba izdvojiti 88 juana ili 13,26 dolara.

WASHINGTON

Europski istraživači uspjeli su genetski modificirati piliće koji ne prenose virus ptičje gripe, prema radovima objavljenima u četvrtak u američkom časopisu Science. Virus H5N1 normalno pogađa samo perad ali se može ponekad prenijeti na ljude izazivajući teške i često smrtonosne dišne infekcije. Prvi službeni slučaj kod čovjeka otkriven je u Hong Kongu 1997. te je od kraja 2003. zabilježeno nekoliko stotina infekcija u svijetu koje su usmrtile ukupno 240 osoba što izaziva bojazan od mutacije virusa i izazivanja pandemije. Znanstvenici sa sveučilišta Cambridge i Edinburgh objašnjavaju da genetski modificirani pilići mogu biti zaraženi virusom H5N1 ali ga ne mogu prenijeti na drugu perad. To bi, drže znanstvenici, trebalo omogućiti smanjenje gospodarskog utjecaja te gripe i istodobno smanjiti opasnost od zaraze za ljude tim pilićima.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙