FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 19. siječnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

DUBLIN - Basist grupe U2 Adam Clayton ima sinčića starog godinu dana, koji je sve dosad bio pomno čuvana tajna, objavio je irski list Independent. Informaciju je tom irskom listu "prišapuno" netko iz pratnje grupe U2, a potvrdio je Claytonov glasnogovornik. Druge pojedinosti nije želi otkriti. Independent piše da je dijete rođeno iz veze s nepoznatom Francuskinjom. Clayton (50), poznat i po vezi sa supermodelom Naomi Campbell, dosad je bio jedini član U2 koji nije imao djece. Clayton je u rujnu 2009. boravio na kraćem odmoru u Dubrovniku, u društvu nepoznate djevojke, možda buduće majke njegova djeteta.

LOS ANGELES - Britanski komičar Ricky Gervais, čije je ovogodišnje vođenje dodjele Zlatnih globusa izazvalo brojne kritike, izjavio je da više neće voditi tu svečanost. "Neću to više raditi. Mislim da je dvaput bilo dosta", rekao je Gervais, autor poznate humoristične serije "U uredu", u razgovoru za internetski portal o slavnima TMZ.com. Gervais se na dodjeli Zlatnih globusa u nedjelju navečer opasno rugao s glumcima Charliejem Sheenom, Robertom Downeyjem, scientolozima, filmom "Turist" Angeline Jolie i Johnnyja Deppa, pa čak i s hollywoodskom udrugom stranih novinara koja organizira dodjelu. Međutim, njegov specifičan britanski humor bio je malo previše za američke kritičare i za mnoge u publici koji su se osjećali nelagodno. Downey Jr je kasnije izjavio da je ovogodišnja dodjela bila "neuobičajeno zločesta".

BERLIN - Dva susjedna njemačka grada, koje je nekada dijelila Željezna zavjesa, počela su u pravni spor oko svojih gotovo identičnih naziva. Zapadni njemački grad Oberharz (Gornji Harz) podnio je tužbu protiv istočnog Oberharza am Brockena (Gornjeg Harza na Brockenu) i traži promjenu njegova naziva, obrazlažući to činjenicom da potonji niti je na uzvisini niti na planini. Dosad su propali svi pokušaji posrednika da se riješi spor između dvaju gradova, udaljenih svega 20 kilometara, pa će predmet preuzeti upravni sud u Magdeburgu. Općina Oberharz am Brocken, u saveznoj pokrajini Saska-Anhaltu, nastala je 2009. godine kada je od nekoliko sela stvorena nova administrativna cjelina. Tada je tamošnja vlast izabrala naziv vrlo sličan Oberharzu u pokrajini Donjoj Saskoj. Oberharz je podnio sudsku tužbu zbog takva imena, smatrajući da na njega imaju pravo više od 450 godina i da će sličnost zbuniti turiste. Istočnim susjedima zasad ne pada na pamet promijeniti svoju odluku. Upravni sud u Magdeburgu uskoro će odrediti prvo ročište.

ZAGREB - Svjetionik Porer na otočiću u blizini krajnjeg juga Istre uvršten je prošle godine u park minijaturnih građevina Minimundus u Austriji u blizini Klagenfurta, stoji na stranici parka. "Izabrali smo svjetionik Porer jer je to vrlo poznati prizor iz Hrvatske. Model svjetionika izrađen je u našoj radionici. Korišteno je 4.000 komada vapnenjačke cigle i izgradnja je trajala šest mjeseci", kazala je za Hinu Claudia Doerfler iz Minimundusa. Svjetionik Porer izgrađen je 1833. na istoimenom otočiću, 2,5 km ispred južnog rta Istre i mjesta Premanture. Otočić je hrid širine 80 metara. Do 2005. u Minimundusu je stajala maketa crkve Sv. Marka u Zagrebu ali je ona premještena u drugi park minijatura, kazano je iz Minimundusa. Svake godine u parku se doda nekoliko novih modela svjetskih građevina, a ove će godine to biti piramida ispred pariškog Louvrea i poznati natpis Hollywooda. Park ima ukupno 150 minijatura, među kojima su neke od najpoznatijih pariški Eiffelov toranj i Slavoluk pobjede, Kosi toranj u Pisi, Kineski zid, zgrada Opere u Sydneyu, katedrala Sagrada familia u Barceloni, hram Taj Mahal, Kip slobode te Sulejmanova džamija u Istanbulu. Park uključuje i brojne makete vlakova i željezničkih pruga kao i lansirnu rampu Space Shuttlea. Minimundus je utemeljen 1958. i nalazi se uz jezero Woerther u blizini Klagenfurta.

WAGENINGEN - Želite li spasiti prašume, poboljšati svoju prehranu i zdravlje, smanjiti globalne emisije stakleničkih plinova i srezati troškove za hranu, sve što trebate učiniti je početi jesti kukce i crve. Quiche od brašnenog crva, spring rolice od skakavaca i druga jela od kukaca odgovor su na globalnu krizu hrane, izjavio je nizozemski znanstvenik Arnold van Huis. Profesor na Sveučilištu Wageningen u Nizozemskoj izjavio je da kukci sadrže više proteina od odrezaka, njihov uzgoj manje košta i konzumiraju manje vode. On čak planira napisati kuharicu s jelima od kukaca. "Djeca nemaju problema s jedenjem kukaca, ali odrasli imaju, a samo ih isprobavanje takve hrane i iskustvo može natjerati da promijene mišljenje", smatra Van Huis dodajući da je problem psihološke prirode.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙