FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Osvit čovječanstva"

Autor: vlar
ZAGREB, 19. siječnja 2011. (Hina) - Knjiga "Osvit čovječanstva" autora Ivora Jankovića i Ivora Karavanića, predstavljena večeras u Zagrebu, znanstveno je utemeljena analiza procesa evolucije i podrijetla čovjeka, namijenjena stručnjacima i studentima, ali i širokom krugu čitatelja zainteresiranih za početke ljudskog biološkog i kulturnog razvoja.

Interdisciplinarno pristupajući teoriji evolucije, dvojica paleoantropologa Janković i Karavanić svojom knjigom "Osvit čovječanstva" značajno su pridonijeli boljem razumijevanju brojnih procesa koji su tijekom hominizacije oblikovali suvremene ljudske zajednice, rečeno je na predstavljanju u Školskoj knjizi.

Istaknuto je da je "Osvit čovječanstva" u prvom redu sveučilišni udžbenik, namijenjen stručnjacima i studentima arheologije, antropologije i biologije, ali i da je napisan s nakanom da se preglednošću, jasnoćom i brojnim ilustracijama popularizira znanstveno istraživanje podrijetla čovjeka. Knjiga je značajna i stoga što prvi put na jednom mjestu objedinjava popis hrvatskog nazivlja pojedinih oruđa kojima su se služili naši pretci.

Prvo poglavlje prikazuje historijat istraživanja podrijetla čovjeka, a tragove slijedi od antičkih i biblijskih vremena do suvremene znanstvene misli. U drugom poglavlju prikazuje se metodologija istraživanja, dok treće i četvrto poglavlje donosi evoluciju primata i čovjeka.

"Osvit čovječanstva" objavljen je u biblioteci "Lucius" Školske knjige, a uz autore predstavili su je recenzenti Josip Balabanić, Pavao Rudan i Tihomila Težak-Gregl.

U pokušaju da odgovore na pitanja gdje su i kada bili početci čovjeka kao biološkog i kulturnog bića, autori su odabrali interdisciplinarnost kao jedini mogući pristup, ustvrdila je arheologinja Težak Gregl. Evolucijski biolog Balabanić upozorio je pak da "Osvit čovječanstva" dalje razvija znanstveno čvrsto utemeljenu teoriju evolucije.

"Znanstvenost Darwinove teorije danas se često osporava s religijskih stajališta i to od strane onih koji dobro ne poznaju ni znanost ni svoju religiju", ustvrdio je Balabanić, pozdravivši objavljivanje knjige koja se temelji na jednoj od najdubljih znanstvenih spoznaja koje su se čovječanstvu dogodile u posljednjih 200 godina.

Knjiga "Osvit čovječanstva" dobila je Godišnju nagradu Hrvatskog arheološkog društva "Josip Burnšmid" i Godišnju nagradu Hrvatskog antropološkog društva "Dragutin Gorjanović Kramberger", a njezino večerašnje predstavljanje izazvalo je velik interes kako članova akademske zajednice, tako i šire publike.

(Hina) xvl yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙