FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljene dvije fotomonografije o Domovinskom ratu

Autor: mkov
ZAGREB, 14. siječnja 2011. (Hina) - Fotomonografije Marija Reljanovića "Hrvatski ratni plakat 1991.-1995." i Tonija Hnojčika "To sam radio u ratu, sine - Zapadna Slavonija 1990.-1995." predstavljene su danas u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.

O knjigama, plakatima i ratnim fotografijama govorili su ravnatelj Hrvatskoga memorijalno dokumentacijskoga centra Domovinskog rata Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva Stjepan Ćosić, autori knjiga Marijo Reljanović i Toni Hnojičik te državni tajnik u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske Željko Goršić.

Po Nazorovim riječima knjige obrađuju krvavo razdoblje hrvatske povijesti u kojem diplomacija i politika bez hrvatskih branitelja ne bi mogle riješiti pitanje hrvatske nezavisnosti i slobode. Da nije fotografija razorenih Vukovara i Dubrovnika mogli bi neki reći da rata i nije bilo, napomenuo je Nazor, dodavši kako su knjige povijesni dokument o srpskoj agresiji na Hrvatsku te oslobođenju njezina okupirana područja. Istaknuo je također kako na fotografijama dominiraju motivi nesigurnosti, zabrinutosti i ponosa s vjerom u budućnost.

Reljanović je podsjetio kako su objavljeni plakati u knjizi izbor iz bogate zbirke Vojnoga muzeja MORH-a. "Plakati upozoravaju europsku i svjetsku javnost na srpsku agresiju i razaranje Hrvatske", rekao je, dodavši kako su rađeni zato što svijet nije reagirao na najveća razaranja u Europi poslije Drugog svjetskog rata. Na njima dominiraju motivi ratne svakodnevice - prognanici, razorene crkve, kuće i gospodarski objekti, podsjetio je, dodavši kako je agresor posebno sustavno razarao kulturno-sakralne objekte kao svjedoke hrvatskoga nacionalnoga i kulturnog identiteta.

Ćosić je ocijenio kako je Reljanović uz izbor plakata napravio muzeološki opis te kritički kontekstualizirao njihov sadržaj. Napomenuo je i kako dio plakata potiče samopouzdanje hrvatskih branitelja i moral cijeloga društva.

"Hrvatski ratni plakat nije bio diktiran iz jednog središta, nego je bio djelo pojedinaca i odgovor na nasilje", rekao je Ćosić, napomenuvši da je iznosio istinu o ratu u Hrvatskoj.

Hnojčik je istaknuo kako je svoje fotografije snimao na ratnom terenu po cijeloj Hrvatskoj te dodao kako je knjiga važan podsjetnik svima, a posebno djeci koja u školama ništa ne uče o tom slavnom razdoblju hrvatske povijesti.

Po Goršićevim riječima knjige su monumentalne slike ratnih zbivanja i stoljetne težnje hrvatskoga naroda za slobodom.

Trojezična fotomonografija "Hrvatski ratni plakat 1991.-1995." (36 str.) objavljena je na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku u sunakladništvu MORH-a i Hrvatskoga memorijalnoga dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Fotomonografiju "To sam radio u ratu, sine - Zapadna Slavonija 1990.-1995" (261 str.) na hrvatskom i engleskom objavili su Hrvatski memorijalno dokumentacijski centar Domovinskoga rata i Hrvatski institut za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Baranje i Srijema - Slavonski Brod.

(Hina) xmkov ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙