FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljeno nakladništvo HAZU

Autor: mkov
ZAGREB, 19. siječnja 2011. (Hina) - Knjige, monografije, časopisi, katalozi izložaba i ostala izdanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) objelodanjena u vlastitom izdanju ili u sunakladništvu te naslovi objavljeni potporom Zaklade HAZU u 2010. godini predstavljeni su danas u Palači HAZU u Zagrebu.

Nakladništvo su predstavili glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan, tajnik Razreda za za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Nenad Trinajstić, tajnik Razred za prirodne znanosti Ivan Gušić, tajnik Razred za medicinske znanosti Marko Pećina, tajnik Razreda za filološke znanosti August Kovačec, tajnik razreda za književnost Ante Stamać, tajnik Razreda za likovne umjetnosti Boris Magaš, tajnik Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju Frano Parać, tajnik Razreda za tehničke znanosti Stjepan Jecić, a o izdanjima Razreda za društvene znanosti govorio je akademik Zvonko Posavac. O nakladništvu Akademijine Zaklade govorio je tajnik HAZU Slobodan Kaštela.

Akademik Rudan je rekao kako je lani HAZU objavila 86 publikacija, odnosno 38 svezaka časopisa, 8 zbornika radova, 18 knjiga, 2 knjige sažetaka, 8 kataloga izložaba, 10 deplijana, 1 note i 1 bibliografiju/katalog. "U vlastitom izdanju objavljeno je 67, a u sunakladništvu 19 publikacija", napomenuo je, dodavši kako su potporom Zaklade HAZU nakladnici objavili 45 publikacija, a 2 publikacije pod pokroviteljstvom ili u suorganizaciji s Akademijom.

Rudan je podsjetio kako HAZU ove godine obilježava 150. obljetnicu svoga postojanja te pozvao javne medije da istaknu vrijednosti ove kulturne ustanove, koja stoljeće i pol djeluje u hrvatskom narodu. "Jadan je onaj narod koji ne poštuje svoje institucije ili dopušta da mu drugi ili čak on sam relativizira vrijednosti", rekao je.

Akademik Posavac istaknuo je Akademijinu zauzetost u pitanjima pravne znanosti te ocijenio kao njezin izniman doprinos rasprave o Ustavu i njegovim promjenama te lokalnoj samoupravi, a objavljene u dva zbornika radova.

Akademik Pećina podsjetio je na izdanje časopisa Arhiv, u kojem je posebno obrađen utjecaj televizije, računala i mobitela na zdravlje ljudi. Dodao je i kako su izdanjem "Knjige od likarije" obrađene dvije ljekaruše s područja Poljica pisane hrvatskom ćirilicom.

Akademik Magaš upozorio je na vrijednost knjige "Arhitektonika pape Siksta V.", u kojoj autor Andrija Mutnjaković obrađuje urbanizaciju grada Rima, što je izvođena pod ravnanjem tog pape hrvatskog podrijetla.

Akademik Parać je istaknuo kako je HAZU između ostaloga prošle godine objavila autografe Vatroslava Lisinskoga "Popjevke".

Jecić je podsjetio da je Razred za tehničke znanosti, uz ino, objavljuje časopis "Naftu", u kojem se mogu pronaći vrijedni radovi o svjetskoj naftnoj politici, gospodarstvu i financijama.

Razred za književnost objavio je zbornik radova o Marinu Držiću, a objavljuje između ostaloga i časopise Forum te Dani hvarskoga kazališta, podsjetio je akademik Stamać.

Tajnik HAZU Slobodan Kaštela istaknuo je kako je Akademija i njezina zaklada prošle godine u nakladništvo potrošila oko dva milijuna i šesto tisuća kuna te dodao kako HAZU namjerava u sklopu Nacionalne i sveučilišne knjižnice otvoriti knjižaru za prodaju svojih izdanja.

(Hina) xmkov ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙