FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stručni skup o holokaustu

Autor: mbur
ZAGREB, 25. siječnja 2011. (Hina) - U povodu međunarodnog Dana sjećanja na žrtve holokausta, danas je u Zagrebu započeo trodnevni stručni skup "Poučavanje o holokaustu i sprječavanje zločina protiv čovječnosti".

Na skupu će se nastavnici povijesti, hrvatskog, vjeronauka i drugih predmeta educirati o holokaustu i onome što je on značio za Židove i cijelo čovječanstvo.

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje (AOO) Vinko Filipović kaže da je skup o holokaustu i o Domovinskom ratu među najvažnijim stručnim skupovima koje organizira agencija.

Kazao je da i dalje ima nekih pojava koje govore da se na temu holokausta s učenicima mora puno raditi. Zauzeo se za interdisciplinaran pristup pitanju holokausta i usađivanju pozitivnih vrijednosti.

Skup, koji se organizira već osmu godinu, otvorila je izaslanica predsjednika Josipovića, njegova savjetnica Zrinka Vrabec Mojzeš koja smatra da je učenje o holokaustu u novoj Hrvatskoj započelo gotovo 10 godina prekasno. Generacije koje su obrazovanje stjecale 90-tih ostale su uskraćene za istinu o genocidu nad Židovima, ustvrdila je Vrabec Mojzeš.

Podsjetila da je hrvatski predsjednik obišao Jasenovac i mnoga mjesta ljudskih stradanja, zauzimajući se za utvrđivanje jedne povijesne istine s kojem treba izaći pred djecu i generacije koje dolaze. Kako se ne bi zaboravila istina o patnjama i zločinu nad židovskim narodom, zauzela se da se djecu u osnovnim i srednjim školama poučava o holokaustu.

Ministar kulture Jasen Mesić kazao je da suvremeni pristup povijesti ističe potrebu istraživanja osobnosti svake žrtve. Ovaj je skup važan za ljudsko dostojanstvo, a posvećen je svim stradalima i preživjelima, kazao je Mesić. Podsjetivši na patnje i stradanja ljudi u konc logorima, istaknuo je da Jasenovac nije samo mjesto muzejskih eksponata, već i simbol ljudskih stradanja i poruke "nikada više". Iako je seminar vezan za prošlost, trebao bi, kaže, biti posvećen budućnosti i pitanjima kako prepoznati probleme te kako zaštititi one koji bi mogli biti žrtve.

Jesmo li naučili lekciju iz povijesti - pitanje je na koje je pokušao odgovoriti izraelski veleposlanik Yosef Amrani koji drži da je naša moralna obaveza, kada učimo i razmišljamo o povijesti, postati bolji ljudi. Ratova je bilo i prije, no nikada svijet nije bio sučen s ideologijom koja želi uništiti drugu naciju, podsjetio je veleposlanik koji je zapitao zašto tada međunarodna zajednica nije zaustavila to zlo.

U radnom dijelu skupa riječi će biti o povijesti Židova u hrvatskim zemljama do 2. svjetskog rata, holokaustu u NDH, o Francuskoj u vrijeme II. svjetskog rata, poučavanju o holokaustu u skladu s dobi učenika i drugim pitanjima. Sudionici seminara posjetit će i Jasenovac.

Uz AOO i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, skup su organizirali Spomen područje Jasenovac, Jad Vashem, Memorial de la Shoah i Radna grupa za međunarodnu suradnju u području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu.

(Hina) xmb ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙