FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kronologija važnijih religijskih događaja u Hrvatskoj 2010.

Autor: macu
ZAGREB, 30. prosinca 2010. (Hina) - Objavljujemo kronologiju važnijih religijskih događaja u Hrvatskoj 2010.

SIJEČANJ

9. siječnja - Svečanom akademijom u zagrebačkome kazalištu Komedija proslavljena je 60. obljetnica misništva jednog od najuglednijih hrvatskih franjevaca fra Bonaventure Dude, člana Hrvatske franjevačke provincije Svetih Ćirila i Metoda.

20. siječnja - Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić posjetio je u društvu domaćina biskupa gospićko-senjskog Mile Bogovića i riječkog nadbiskupa Ivana Devčića kosinjsko područje koje su u zadnjih 20 dana pogodile velike poplave.

25. siječnja - Zadarski nadbiskup Ivan Prenđa preminuo je iznenada u Zagrebu, u 71. godini. Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je nadbiskupom koadjutorom 29. ožujka 1990. godine, a biskupsko ređenje slavljeno je 9. lipnja iste godine u zadarskoj katedrali. Službu nadbiskupa Zadarske nadbiskupije preuzeo je 2. veljače 1996. godine.

26. siječnja - Knjige zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića "Čovjek, Crkva i domovina. U otajstvu Uskrsa i Božića" i "Svjedočanstvo istine. Hodočašće svećenika Zagrebačke nadbiskupije: Stara Gradiška - Jasenovac - Petrinja" predstavljene su u Nadbiskupskom pastoralnom centru u Zagrebu.

26. siječnja - Hrvatska kršćanska koalicija priopćila je u povodu Dana vjerskih sloboda, kako je u Hrvatskoj na snazi vladina selektivna diskriminacija prema određenim vjerskim zajednicama.

27. siječnja - Svjedočanstva onih koji su preživjeli holokaust važna su, iako u kategoriji dokumenata nisu izravan povijesni dokaz, a njihova je dragocjenost sve veća jer je, zbog neminovna protoka vremena, sve manje onih koji o tomu mogu govoriti, istaknuto je na skupu u Židovskoj općini Zagreb (ŽOZ) održanu na Međunarodni dan sjećanja na holokaust.

28. siječnja - U Križevcima su počeli 2. Dani hrvatskih svetaca i blaženika u povodu 420. obljetnice rođenja i 390. godišnjice smrti trećega hrvatskoga sveca Marka Križevčanina i uz 50. obljetnicu smrti nadbiskupa zagrebačkoga blaženog Alojzija Stepinca.

28. siječnja - Okruglim stolom o doprinosu socijalne politike Republike Hrvatske kulturi tolerancije i politici socijalnog uključenja večeras je u Židovskoj općini Zagreb (ŽOZ) završen program obilježavanje Međunarodnoga dana sjećanja na holokaust.

VELJAČA

4. veljače - Knjiga "Don Jurina pisma" dugogodišnjeg urednika Glasa Koncila, svećenika i teologa don Živka Kustića predstavljena je u Zagrebu.

6. veljače - U katedralnoj crkvi Uzvišenja svetog križa u Sisku, u nazočnosti crkvenih i svjetovnih velikodostojnika te više od 5000 hodočasnika iz Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije i ostalih krajeva održana je središnja proslava ponovne uspostave Sisačke biskupije i uvođenja u službu sisačkog biskupa mons. Vlade Košića.

7. veljače - Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, nadbiskup đakovačko-osječki Marin Srakić blagoslovio je Crkvu blaženoga Alojzija Stepinca u vinkovačkog gradskom naselju Mirkovci, čime je označen završetak njezine desetogodišnje izgradnje i uređenja

10. veljače - Crkva u hrvatskom narodu proslavlja 50. obljetnicu smrti nadbiskupa i blaženika Alojzija Stepinca koji je preminuo u rodnom Krašiću na današnji dan 1960.

OŽUJAK

4. ožujka - Bet Israel - židovska vjerska zajednica u Hrvatskoj najavila je na konferenciji za novinare u karlovačkoj Gradskoj upravi da će ove godine središnje obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta biti 11. travnja na karlovačkome židovskom groblju.

12. ožujka - Početak gradnje islamskog centra u Rijeci svečano je obilježen, a radove je proglasio otvorenima predsjednik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Ševko Omerbašić.

12. ožujka - Članovi Inicijativnog odbora udruge hrvatske pravoslavne zajednice na konferenciji za novinare u Zadru izvijestili su kako uskoro očekuju registraciju te udruge, a nakon toga im je glavna zadaća obnoviti i oživjeti hrvatsku pravoslavnu crkvu.

13. ožujka - Najava Inicijativnog odbora udruge hrvatske pravoslavne zajednice da obnovi hrvatsku pravoslavnu crkvu izazvala je, kako je priopćeno iz Eparhije dalmatinske Srpske pravoslavne crkve (SPC), "uznemirenost kod svećenstva i pravoslavnih Srba u Republici Hrvatskoj".

14. ožujka - Episkop dalmatinski Fotije uputio je pismo predsjedniku Republike Ivi Josipoviću u nadi da će on svojim predsjedničkim autoritetom pomoći zaustaviti najavljenu registraciju Hrvatske pravoslavne crkve.

19. ožujka - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u odgovor episkopu Dalmatinske eparhije vladiki Fotiju ističe da najave osnivanja Hrvatske pravoslavne crkve mogu biti shvaćene kao poziv na netoleranciju i nesnošljivost prema drugim pravoslavnim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj, pa i u širem društvenom okruženju.

20. ožujka - U Bjelovaru je ispred katedrale sv. Terezije Avilske održano trosatno euharistijsko slavlje uspostave Bjelovarsko-križevačke biskupije i ređenja prvog biskupa te biskupije msgr. Vjekoslava Huzjaka.

22. ožujka - Pismo hrvatskih biskupa povodom pristupnih pregovora za ulazak Republike Hrvatske Hrvatske u Europsku uniju predstavljeno je u Tajništvu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

24. ožujka - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić razgovarao je s predstavnicima Makedonske pravoslavne crkve koji su se, predvođeni protojerejom Kirkom Velinskim, zahvalili na pomoći u rješavanju lokacije za njihov Pastoralni centar i Župni ured u Zagrebu.

24. ožujka - U Dubrovniku je predstavljena knjiga "Vjera i kultura", antologija koja obuhvaća nauk papa o odnosu kršćanske vjere i kulture od Lava XIII. do Ivana Pavla II.

26. ožujka - U Staroj Gradiški posvećena je nova župna crkva sv. Mihaela Arkanđela, izgrađena 62 godine nakon što je srušena po nalogu komunističkih vlasti.

30. ožujka - Predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) metropolit i đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić sastali su se u Uredu Predsjednika te je zaključeno kako država i Crkva imaju svaka svoje specifično poslanje u promicanju općega dobra i da su u tom smislu i pozvane surađivati na dobro svih u našemu društvu.

TRAVANJ

11. travnja - Središnja komemoracija u povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta - Jom Hašoa, održana je na zagrebačkome groblju Mirogoju kod spomenika Mojsiju, a okupila je članove zagrebačke židovske zajednice i građane te hrvatski državni vrh kako bi odali počast stradalima u holokaustu.

SVIBANJ

3. svibnja - Sisački biskup msgr. Vlado Košić i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva i potpredsjednik vlade Božidar Pankretić u sjedištu Sisačke biskupije u Sisku potpisali su ugovor o sufinanciranju obnove župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gori pored Petrinje, najstarije crkve na Banovini.

8. svibnja - Tridesetak tisuća mladih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Europe i svijeta okupilo se na nacionalnom susretu hrvatske katoličke mladeži u Zadru.

14. svibnja - Hrvatsko društvo katoličkih novinara u čestitki novinarima i medijskim djelatnicima crkvenih i sekularnih medija u povodu Svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija, koji Crkva obilježava 16. svibnja, pozvalo je na zaštitu dostojanstva novinara često izloženih poniženjima te se zauzima za više priloga o pozitivnim primjerima, dobrim idejama i uspjesima.

16. svibnja - U vinkovačkoj Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona svečanu svetu misu predvodio je generalni tajnik Biskupske sinode u Rimu, nadbiskup Nikola Eterović u povodu svog prvog posjeta Vinkovcima u svojstvu naslovnog biskupa Cibalae, nekadašnjih Vinkovaca.

25. svibnja - U sklopu obilježavanja 10. obljetnice utemeljenja Gospićko-senjske biskupije u Gospiću je predstavljena spomenica Gospićko-senjska biskupija - povijest i sadašnjost.

LIPANJ

1. lipnja - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je izaslanstvo Hrvatske kršćanske koalicije, koju čine tri registrirane vjerske zajednice u Republici Hrvatskoj reformacijsko-protestantske orijentacije: Crkva cjelovitog evanđelja, Savez crkava "Riječ života" i Protestantska reformirana kršćanska crkva.

2. lipnja - Svećenici Zagrebačke metropolije hodočastit će na završetku Svećeničke godine u Rim od 6. do 12. lipnja, zajedno s nadbiskupom zagrebačkim kardinalom Josipom Bozanićem, varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom, biskupom križevačke eparhije Nikolom Kekićem i pomoćnim zagrebačkim biskupom Ivanom Šaškom, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

5. lipnja - Pod geslom "Da vaša radost bude potpuna" u Vukovaru su održani Deseti susreti osoba s invaliditetom Đakovačko-osječke nadbiskupije, na kojima se okupilo više stotina invalida, članova njihovih obitelji, njegovatelja osoba s invaliditetom i volontera.

7. lipnja - Okrugli stol "Katolička crkva i europske integracije" održan je u Nadbiskupskom pastoralnom institutu u Zagrebu u organizaciji Centra za promicanje socijalnoga nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije i Centra za europske studije zagrebačkoga Fakulteta političkih znanosti.

SRPANJ

2. srpnja - Predsjednik Komisije "Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije msgr. Vlado Košić izjavio je da se Katolička crkva u proteklih godinu dana više puta zauzimala za radnička prava, ali da ne smatra potrebnim davati potporu aktualnim sindikalnim akcijama za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu.

3. srpnja - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zaredio je u zagrebačkoj katedrali pomoćnoga biskupa zagrebačkog mons. Miju Gorskog, kanonika Prvostolnog kaptola zagrebačkog i ravnatelja Nadbiskupijske ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika. Pomoćnim biskupom zagrebačkim imenovao ga je papa Benedikt XVI. i dodijelio mu titulu naslovnog biskupa Epidauruma (Cavtat).

25. srpnja - U Gospiću je obilježena 10. godišnjica utemeljenja Gospićko-senjske biskupije, a tim povodom euharistijsko slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji je, ispred zgrade Ordinarijata u parku Kolakovac, čestitao svima prvo desetljeće biskupije, a prvom biskupu Mili Bogoviću poželio još puno uspjeha u obavljanju biskupske službe. Gospićko-senjsku nadbiskupiju utemeljio je papa Ivan Pavao II.

KOLOVOZ

15. kolovoza - Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić predvodeći središnje misno slavlje u Splitu u povodu blagdana Velike Gospe u propovijedi je kritizirao ideološke podjele u hrvatskom društvu te je naglasio kako se Crkva neće svrstati ni na jednu od ideoloških strana. "Kristova Crkva ne želi stati ni na jednu od ideoloških strana, niti stajati sa strane, već želi biti na putu istine Kristova evanđelja", rekao je nadbiskup Barišić u splitskom svetištu Gospe od Pojišana.

RUJAN

11. rujna - Na Udbini je pred oko 12 tisuća okupljenih vjernika i hodočasnika, na Dan hrvatskih mučenika blagoslovljena novosagrađene Crkva hrvatskih mučenika, koja će, kako je istaknuto na svečanosti, biti nacionalno svetište svim žrtvama za katoličku vjeru te domovinu Hrvatsku. Crkvu je blagoslovio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u koncelebraciji hrvatskih biskupa, a u ime Hrvatskoj sabora nazočan je bio predsjednik Sabora Luka Bebić.

12. rujna - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u svetištu Majke Božje Bistričke, u Mariji Bistrici, središnje euharistijsko slavlje u povodu 279. zavjetnog hodočašća vjernika Grada Zagreba u to hrvatsko nacionalno marijansko svetište. U propovijedi kardinal Bozanić je istaknuo kako se duže vrijeme "osjeća kako u hrvatskome društvu postoje nastojanja da se u ime sekularnosti ograničuje prostor očitovanja kršćanske vjere u društvu".

26. rujna - Nadbiskupijskim euharistijskim kongresom na Trsatu zaključena je Euharistijska godina, odnosno proslava 10. godišnjice postojanja Riječke nadbiskupije. Kardinal Josip Bozanić je u svojoj propovijedi kazao da se u suvremenom društvu brojni oblici siromaštva rađaju iz samoće, napuštenosti, pomanjkanja ljubavi, odbacivanja Boga te iz čovjekova zatvaranja sama u sebe. Bozanić je rekao da je svijet u kojem živimo obilježen je nezasitnim konzumizmom, vjerskom indiferentnošću i sekularnošću koja sve više želi čovjeka zatvoriti u zemaljsku zbilju.

30. rujna - Plenarno 40. zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), kojemu je središnja tema demografija i obitelj, počelo je poslijepodne u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu. Sudionike su pozdravili domaćin zasjedanja zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i predsjednik CCEE-a ostorgonsko-budimpeštanski nadbiskup kardinal Peter Erdoe, a na početku zasjedanja, koje će trajati do 3. listopada, dobrodošlicu i uspješan rad zaželjela im je i predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor.

LISTOPAD

4. listopada - U povodu početka prve akademske godine na Hrvatskome katoličkom sveučilištu (HKS) i početka nastave na studiju povijesti danas je upriličen susret studenata i profesora na kojem su bili zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, rektor HKS-a Ivan Šaško, rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš te u ime ministra znanosti Ivana Mrkonjić, državna tajnica. Hrvatsko katoličko sveučilište sa sjedištem u Zagrebu osnovano je 3. lipnja 2006. dekretom koji je u ime osnivača - Zagrebačke nadbiskupije - potpisao nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

21. listopada - Članovi HBK-a izvijestili o sadržaju trodnevnog 41. zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije (HBK) koje je završeno u Lovranu, a na čijem su dnevnom redu bile i pripreme za organizaciju Dana obitelji i hrvatskog socijalnog tjedna naredne godine te pokretanje postupka kanonizacije svećenika i redovnika ubijenih tijekom totalitarnih režima 20. stoljeća.

28. listopada - Na okruglom stolu "Katolička crkva i mediji - između dijaloga i šumova na vezi" u Zagrebu, govorili su predstojnik Tiskovnoga ureda HBK-a Zvonimir Ancić, pročelnik Centra za socijalni nauk Gordan Črpić, austrijska publicistica Anna Maria Gruenfelder, psihologinja Mirjana Krizmanić, glavni urednik "Glasa Koncila" Ivan Miklenić i pomoćnik ravnatelja Kršćanske sadašnjosti Anton Šuljić.

29. listopada - Papa Benedikt XVI. prihvatio je poziv hrvatskog državnog vrha i Crkve u Hrvatskoj i najvjerojatnije u prvoj polovici iduće godine posjetit će našu zemlju u prigodi Nacionalnog dana obitelji, izvijestio je predsjednik Republike Ivo Josipović nakon sastanka sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem i predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Marinom Srakićem. "To je velik događaj za Hrvatsku", kazao je Josipović izrazivši zadovoljstvo što može priopćiti vijest o dolasku Svetog Oca.

STUDENI

14. studenog - Obilježena deseta obljetnica posvete crkve Sveta Mati slobode. Misu je pred punom crkvom vjernika na zagrebačkom Jarunu predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Crkvu Sveta Mati slobode počeo je graditi don Petar Šimić, posvetio ju je prije deset godina zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a ime joj je dao pokojni kardinal Franjo Kuharić. U kenotafu Crkve ispisana su imena 15.840 poginulih hrvatskih branitelja.

16. studenog - Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije (HBK) imenovalo je Organizacijski odbor HBK za pripremu i praćenje pohoda Svetoga oca Benedikta XVI. Hrvatskoj. Za glavnoga koordinatora Odbora imenovan generalni tajnik HBK mons. Enco Rodinis, za pripremu i organizaciju liturgije imenovan je predstojnik Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral HBK fra Ante Crnčević, za protokol će biti zadužen zamjenik generalnoga tajnika HBK Fabijan Svalina, te za medije predstojnik Tiskovnog ureda HBK Zvonimir Ancić.

PROSINAC

15. prosinca - Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu jednoglasno je donio presudu protiv Republike Hrvatske zbog diskriminacije triju crkava reformacijske baštine u Hrvatskoj u odnosu prema drugim vjerskim zajednicama, rekla je na konferenciji za novinare odvjetnica Ines Bojić, koja je zastupala "Savez crkava Riječ Života i ostale crkve". Postupak je trajao tri godine, rekla je te napomenula kako se vlada u propisanu roku može žaliti na odluku toga suda. Tri crkve registrirane su kao vjerske zajednice u Hrvatskoj 2003. Ali - da bi mogle imati vjersku pouku u školama i zaključivati brak u crkvi sa zakonskom snagom - s državom o tome moraju zaključiti ugovor. Taj im je zahtjev odbijen 2005., pošto je zaključeno da ne ispunjavaju kriterije po kojima trebaju imati najmanje 6000 članova i biti na teritoriju Hrvatske 6. travnja 1941.

20. prosinca - Hrvatska biskupska konferencija (HBK) i Državni odbor za pripremu i praćenje pohoda Svetoga Oca Benedikta XVI. Republici Hrvatskoj priopćili su program Apostolskog putovanja pape Benedikta XVI. Republici Hrvatskoj koji će boraviti u Zagrebu 4. i 5. lipnja 2011., a geslo pohoda bit će "Zajedno u Kristu". Središnja točka pastirskog pohoda Republici Hrvatskoj biti će svečano euharistijsko slavlje u povodu Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koje će Sveti Otac predvoditi 5. lipnja na zagrebačkom Hipodromu.

(Hina) xmkov/xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙