FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed branitelja u subotu u Zagrebu, a mimohod u Splitu

Autor: mbuj
ZAGREB, 13. siječnja 2011. (Hina) - Inicijativni odbor branitelja, koji se sastao pod motom "STOP progonu hrvatskih branitelja", organizira u subotu, 15. siječnja, na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu prosvjedni skup protiv "neosnovanog progona hrvatskih branitelja", a Udruga "Volim Hrvatsku" u Splitu organizira mimohod potpore nepravedno progonjenim braniteljima.

U ime tog odbora Boris Prebeg pozvao je na današnjoj konferenciji za novinare branitelje i hrvatske građane da im se pridruže u subotu u 10,30 sati na zagrebačkome Trgu bana Josipa Jelačića kako bi, kako je rekao, "prosvjednim skupom obilježili dan priznanja Republike Hrvatske i dali na znanje predsjedniku države, premijerki i hrvatskim sabornicima da smo mi ti koji smo im omogućili udobne fotelje i visoke plaće".

"Upravo oni nam sada to lijepo vraćaju. Zatvaraju nas, ignoriraju nas, ponašaju se bahato i arogantno", rekao je Prebeg, pozivajući da zato "budemo jedinstveni, stavimo glave skupa i poručimo tim našim progoniteljima i cijelom svijetu" da ovo nije Jugoslavija niti će to ikad više biti.

Kako je najavljeno, svečana misa za Domovinu i hrvatske branitelje u povodu dana priznanja Republike Hrvatske služit će se u subotu, 15. siječnja, u 12 sati u crkvi sv. Marka.

Član inicijativnog odbora Branimir Petener rekao je kako uhićenja Veljka Marića i Tihomira Purde, logoraša srpskih koncentracijskih logora, "jesu neviđeni cinizam i brutalni nasrtaj na hrvatski pravni poredak, a navodna djela koja im se pripisuju počinjena su na hrvatskome teritoriju za koji srbijansko pravosuđe nema ovlasti".

Predsjednik Udruge branitelja logoraša Domovinskog rata Zagreba i zagrebačke županije Ilija Ačkar zauzeo se za puštanje hrvatskih branitelja iz zatvora. "Nećemo smetati ovima da uživaju u udobnim foteljama, ali ako treba, neće ni oni uživati kao ni naši ljudi koji su unutra", istaknuo je.

U Splitu će se u subotu, 15. siječnja, u 19 sati održati mimohod potpore nepravedno progonjenim braniteljima u organizaciji Udruge "Volim Hrvatsku". Mimohod će krenuti s početka Vukovarske ulice, pokraj općine, prema Rivi.

"Stanimo ujedinjeni kao nekad i pokažimo da se protivimo tom progonu, zatvaranju branitelja i konačnom kriminaliziranju Domovinskog rata. Stanimo ujedinjeni kao nekad i pokažimo da ne podupiremo ovaj progon i zatvaranje hrvatskih branitelja", poziva Udruga "Volim Hrvatsku".

(Hina) xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙