FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. siječnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

FRANKFURT - Guverneri europskih središnjih banaka u četvrtak su održali prvi sastanak novog europskog nadzornog tijela čija je zadaća pravodobno uočavanje financijskih rizika i objavljivanje upozorenja i preporuka da bi europske države suzbile rizike već u začetku. "Živimo u vrlo zahtjevno doba", kazao je predsjednik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet u obraćanju medijima nakon prvog sastanka Europskog odbora za sistemske rizike (ESRB), čiji je ujedno predsjednik uprave. "Mislim da su svi svjesni krhkosti situacije u Europi", kazao je guverner britanske središnje banke Mervyn King, koji je ujedno i dopredsjednik ESRB-a sa sjedištem u Frankfurtu. King je kazao da je uvodni sastanak poslužio za utvrđivanje elemenata procesa čija je namjena utvrđivanje i sprječavanje potencijalnih rizika po financijsku stabilnost. I on i Trichet odbili su definirati koji su to sistemski rizici, naglasivši kako je na današnjem sastanku došlo do iskrene i ohrabrujuće razmjene stajališta između europskih stručnjaka.

LUXEMBOURG - Predsjednik ministara financija eurozone Jean-Claude Juncker poručio je da će sveobuhvatne mjere eurozone za suzbijanje krize biti dovršene kroz nekoliko tjedana, ne želeći pritom iznositi daljnje pojedinosti. Upitan može li komentirati ideju da Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF) otkupljuje obveznice zaduženih članica eurozone odnosno da odobrava zajmove po nižim cijenama, kao i izglede za njihovu realizaciju, te eventualni vremenski okvir, Juncker u četvrtak nije želio iznositi nikakve pojedinosti. "Ne mogu komentirati. Trebali bismo formulirati sveobuhvatni odgovor za krizu tijekom idućih tjedana i trenutno se razmatraju razna pitanja, ali se ni u kojem slučaju neće ništa unaprijed odlučivati", kazao je novinarima. "Idućih dana dodatno ćemo razmotriti testove likvidnosti, a mišljenja sam da ne postoje veća razilaženja u stavovima EK i drugih". Osvrnuo se također na problem visoke promjenjivosti tečaja eura. "Imamo enorman problem s obzirom da je volatilnost valutnih tečaja ekstremna. Pogledajmo samo najnoviji razvoj situacije. Prošli petak euro je stajao 1,29 dolara, a u četvrtak navečer bio je 1,35 dolara", istaknuo je Juncker.

BRUXELLES - Europska komisija zatražila je od Poljske da joj dostavi informacije o dodatnim koracima koje planira poduzeti kako bi obuzdala proračunski manjak, rekao je glasnogovornik Bruxellesa. Amadeu Altafaj, glasnogovornik europskog povjerenika za ekonomska pitanja Ollija Rehna, kazao je da je Rehn pisao poljskom ministru financija Jaceku Rostovskom, tražeći ga konkretne pojedinosti o promjenama u proračunu koje vlada u Varšavi planira poduzeti kako manjak ne bi prešao ciljanu razinu. „Komisija je doista opazila proračunska kretanja koja možda nisu u skladu s preporukama EU-a", rekao je Altafaj. U prosincu je Poljska usvojila proračun za 2011., ciljajući na smanjenje proračunskog manjka na 6,5 posto bruto domaćeg proizvoda, što je više nego dvostruko više od europske granice od tri posto BDP-a. Dvadeset i četiri od ukupno 27 zemalja EU-a trenutno je suočeno s postupcima na razini EU-a zbog prekomjernog deficita. Nacionalna tijela procjenjuju da će poljski manjak u prošloj godini iznositi 7,9 posto. Poljska liberalna vlada nastojat će ga u 2012. smanjiti na 4,5 posto dok bi 2013. trebao biti sveden ispod gornje dopuštene granice u EU i iznositi 2,9 posto BDP-a.

BRUXELLES - Europska komisija ovoga je tjedna objavila izvješće o dostignućima zemalja članica u domeni recikliranja i zbrinjavanja otpada u kojem zaključuje da su neke zemlje napravile izniman napredak ali da neke zaostaju, te da među njima postoje velike razlike u načinima zbrinjavanja otpada, priopćeno je iz Bruxellesa. Još smo daleko od toga da postanemo "društvo recikliranja", kaže se u priopćenju. Postoje velike razlike među zemljama članicama. Stope recikliranja razlikuju se do čak 70 posto. "Ne radi se samo o smanjivanju negativnog učinka (otpada) na okoliš i O emisijama stakleničkih plinova, već i o otvaranju radnih mjesta: samo u sektoru recikliranja otpada može se stvoriti pola milijuna radnih mjesta", rekao je povjernik za okoliš Janez Potočnik. U direktivi se na vrh popisa stavlja prevencija stvaranja otpada, potom ponovno korištenje, recikliranje i druge moguće operacije. Direktiva traži od zemalja članica da moderniziraju planove upravljanja otpadom i da uspostave programe prevencije do 2013. Također se traži da do 2020. recikliraju 50 posto otpada iz kućanstava i 70 posto građevinskog otpada.

BERLIN - Poslovno povjerenje u Njemačkoj u siječnju je dosegnulo najvišu razinu u posljednjih dvadeset godina, ponajviše zahvaljujući sektoru proizvodnje koji se u potpunosti oporavio od posljedica financijske krize, objavio je njemački ekonomski institut Ifo. Ifo indeks poslovne klime, dobiven anketom provedenom među približno 7.000 kompanija, u siječnju je porastao na 110,3 boda, sa 109,8 bodova u prosincu, i na najvećoj je razini od siječnja 1991. kada su se počele voditi te statistike za ujedinjenu Njemačku. Rast tog indeksa iznenadio je analitičare, budući da su očekivali njegovu stagnaciju. "Proizvođači su postigli značajniji napredak i u potpunosti su se oporavili od krize", kazao je ekonomist Ifo-a Klaus Abberger. Podindeks Ifo indeksa, kojim se ocjenjuju postojeći poslovni uvjeti, blago je smanjen u siječnju, kliznuvši na 112,8 bodova, sa 112,9 bodova u prosincu, dok je podindeks očekivanja, kojim se prognozira situacija u idućih šest mjeseci, uvećan na 107,8 bodova, sa 106,8 bodova u mjesecu ranije.

ATENA - Grčka planira prikupiti više od 240 milijuna eura prodajom koncesija za mobilnu telefoniju, priopćio je jedan viši dužnosnik, upozorivši da bi to moglo narušiti krhku ravnotežu na tk-tržištu, pritisnutom strogim vladinim mjerama štednje. Postojeće koncesije, dodijeljene divu mobilne telefonije Vodafoneu i njegovom lokalnom konkurentu Wind Hellasu, ističu u rujnu 2012. pa predstoji njihovo produljenje. Grčka ih vlada planira ponovno dodijeliti na 15-godišnje razdoblje aukcijom koja će biti održana ove jeseni, kazao je na tiskovnoj konferenciji predsjednik uprave grčkog regulatora telekom tržišta (EETT) Leonidas Kanellos. Aukcija je dio grčkog plana privatizacije koji je dogovoren u sklopu sporazuma o kriznom zajmu EU-a i MMF-a a usmjeren je na prikupljanje sedam milijardi eura radi smanjenja visoke razine duga.

MADRID - Španjolska planira djelomično nacionalizirati najslabije štedne banke, umirujući istodobno ulagače da njihovo spašavanje neće povećati njezin proračunski manjak, objavili su mediji. Izvor upoznat sa slučajem rekao je za Reuters kako će vlada prisiliti dugovima opterećene štedne banke da postanu konvencionalne banke i da nastoje uvrstiti svoje dionice u burzovne kotacije kako bi se uvjerilo plašljive investitore da je riječ o dobrim investicijama. Državni fond za restrukturiranje banaka (FROB) zatim će preuzeti udjele u tim bankama – poznatim kao cajas – koji nisu bili privlačni privatnim ulagačima, rekao je izvor. Procjene troškova dokapitalizacije štednih banaka kreću se u rasponu od 17 do 120 milijardi eura, pri čemu se većina analitičara slaže oko raspona od 25 do 50 milijardi eura.

TOKIO - Toshiba i Tokyo Electric Power udružit će snage s japanskom vladom kako bi u Bugarskoj sagradili jednu od najvećih solarnih elektrana u svijetu, prenosi japanski dnevni list Nikkei. Pogon vrijedan više od 100 milijardi jena (1,2 milijarde dolara) bit će sagrađen u gradu Jambolu na istoku Bugarske do ožujka 2012., piše nadalje taj list. Kao članica Europske unije, Bugarska mora brzo proširiti udio obnovljivih izvora u proizvodnji energije kako bi smanjila emisiju ugljičnog dioksida. EU je zacrtao agresivno jednostrano smanjenje tih emisija za 20 posto do 2020., u usporedbi s razinama iz 1990. Istočnoeuropske zemlje planiraju pomoću japanske tehnologije pripremiti teren kako bi do 2020. podmirivale 16 posto svojih potreba za energijom iz obnovljivih izvora, u odnosu na sadašnjih oko sedam posto. Toshiba, Tokyo Electric, japanski trgovački konglomerat Itochu i državna korporacija Innovation Network Corp. uspostavit će zajednički projekt u koji će uložiti ukupno oko 50 milijardi jena. U projektu će sa čak 20 milijardi jena sudjelovati i češka grupacija ČEZ, sedma po veličini europska energetska grupacija, prenosi Nikkei.

SEUL - Proizvođač ekrana utemeljenih na tehnologiji tekućih kristala LG Display poslovao je u četvrtom tromjesečju s neto gubitkom nakon što ga je krajem prošle godine pogodila stroga kazna Europske unije zbog dogovaranja cijena. LG Display priopćio je da je u tri mjeseca do 31. prosinca zabilježio gubitak od 268,4 milijarde wona (239,3 milijuna dolara). Usporedbe radi, kompanija je u istom razdoblju godine ranije ostvarila neto dobit od 502,1 milijardu wona. Prihodi su porasli za 10 posto na 6.480 milijardi wona, s 5.910 milijardi wona godinu ranije. Kompanija sa sjedištem u Seulu drugi je po veličini proizvođač ekrana baziranih na tehnologiji tekućih kristala nakon Samsung Electronicsa.

TOKIO - Japanski proizvođač elektronike NEC Corp i kineski Lenovo Group u završnoj su fazi pregovora o zajedničkom ulaganju u poslovanje s osobnim računalima, izvijestili su japanski mediji. Prema vjerojatnom scenariju, Lenovo će preuzeti većinski udio u NEC-ovom odjelu za osobna računala, piše poslovni dnevnik Nikkei. Vodeće kompanije na japanskom odnosno kineskom tržištu osobnih računala odredile su kao cilj jačanje konkurentnosti kroz kombinaciju razvoja, proizvodnje i nabave materijala. Tvrtke bi se mogle odlučiti za suradnju na drugim područjima, poput opreme i usluga na području informacijske tehnologije, piše Nikkei. NEC je kontrolirao oko 18 posto japanskog tržišta osobnih računala u 2009. dok je u svijetu na 12. mjestu s udjelom manjim od jedan posto, prenosi Nikkei podatke tvrtke za prikupljanje poslovnih informacija IDC. Lenovo pak zauzima otprilike 27 posto kineskog tržišta, što ga svrstava na četvrto mjesto u svijetu s tržišnim udjelom od oko osam posto, piše japanski list.

NEW YORK - Američki proizvođač zrakoplova Boeing objavio je da u iduće dvije godine planira broj radnih mjesta smanjiti za 1.100 uslijed usporavanja proizvodnje vojnog transportnog zrakoplova C-17. Boeing je izvijestio da će u 2011. isporučiti trinaest zrakoplova C-17, jedan zrakoplov manje nego prethodne godine, u skladu s planiranim postupnim smanjenjem njegove godišnje proizvodnje. "Boeing će smanjiti radnu snagu u proizvodnji za oko 1.100 do kraja 2012. godine", prioćila je tvrtka sa sjedištem u Chicagu. Zrakoplov dugog doleta za prijevoz vojnih tereta C-17, koji se proizvodi već 18. godina, ima mogućnost prevoženja velike količine opreme, potrošnog materijala i većih trupa vojnika izravno do malih slijetališta. Najveći kupac Boeingovih zrakoplova je američko ratno zrakoplovstvo, koje je kupilo 206 od 226 zrakoplova C-17, koliko ih je do sada ukupno isporučeno u svijetu.

LONDON - Cijene nafte ojačale su u petak na međunarodnim tržištima nakon što je obnovljeno povjerenje u uspješno rješavanje europske dužničke krize pritisnulo dolar prema euru i pomoglo potaknuti kupnju na tržištima roba. Cijene sirove nafte na američkom tržištu porasle su za 30 centi na 89,89 dolara za barel. Na tržištu u Londonu bile su u plusu 60 centi i iznosile su 97,18 dolara za barel. „Tržište nafte prati što se događa s dolarom, a on se nalazi pod sve većim pritiskom“, tumači David Morrison iz tvrtke GFT. OPEC je u petak na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 92,95 dolara, što znači da je bila 1,04 dolara niža nego dan ranije.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi u petak su ojačali, poduprti dobitnicima u bankovnom sektoru, predvođenom španjolskim bankama, a na dobitku su bile i energetske dionice, crpeći potporu od poskupljenja nafte. Indeks Londonske burze Ftse ojačao je 0,6 posto, na 5.903 boda, dok je frankfurtski DAX bio u plusu gotovo 0,9 posto, popevši se na 7.083 boda. Na još većem dobitku, od oko 1,4 posto, bio je pariški CAC, dosegnuvši 4.021 bod. Najveći dobitnici zabilježeni su u bankovnom sektoru, predvođenom španjolskim bankama Banco Santander i BBVA, čije su dionice ojačale četiri odnosno 3,1 posto. Poticaj su im pružila izvješća o nacionalizaciji slabijih banaka u tamošnjem sektoru. Na vrijednosti su dobile i dionice energetskog sektora, slijedom jačanja cijena nafte na svjetskim tržištima.

TOKIO- Na azijskim su burzama cijene dionica u petak pale drugi dan zaredom zbog strahovanja ulagača da će Kina dodatno zaoštriti monetarnu politiku kako bi zauzdala rast inflacije. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u minusu 1,5 posto, a više od jedan posto pao je i južnokorejski Kospi indeks. Burzovni indeksi u Hong Kongu, Singapuru i Australiji oslabili su između 0,2 i 0,6 posto, a jedino su u Šangaju, nakon dva dana pada, cijene dionica jutros porasle, i to više od jedan posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u minusu 0,5 posto. Nakon jučerašnjeg pada za više od 2 posto, jutros su se cijene sirovina stabilizirale.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale drugi dan zaredom, a pod najvećim je pritiskom bio rudarski sektor jer se ulagači plaše da će oslabiti potražnje za sirovinama ako Kina dodatno zaoštri monetarnu politiku. Dow Jones indeks oslabio je dva boda, ili 0,02 posto, na 11.822 boda, dok je S&P 500 pao 0,13 posto, na 1.280 bodova, a Nasdaq indeks 0,77 posto, na 2.704 boda. Nakon podatka da je kineski bruto domaći proizvod u prošloj godini porastao 10,3 posto, analitičari očekuju da će tamošnja središnja banka ponovno zaoštriti monetarnu politiku. Zbog toga su jučer cijene nafte i bakra pale više od dva posto, dok je cijena srebra potonula pet posto. To je pritisnulo dionice u rudarskom sektoru, pa je indeks tog sektora pao 1,5 posto.

(Hina) xggoj ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙