FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze porasle, euro iznad 1,34 dolara

Autor: neba
TOKYO, 19. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer je ulagače ohrabrio jučerašnji rast vodećih indeksa na Wall Streetu, nakon što su brojne američke kompanije objavile bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 0,9 posto.

U Šangaju su, pak, cijene dionica skočile više od 1 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,5 posto.

Niz američkih kompanija izvijestio je jučer o boljim poslovnim rezultatima u četvrtom lanjskom tromjesečju nego što se očekivalo. To je potaknulo rast cijena dionica na Wall Streetu i pozitivno jutros djelovalo na azijske burze.

Među najvećim je dobitnicima tehnološki sektor jer su rezultati tehnoloških divova, kao što je Apple, pokazali da je u posljednjem lanjskom kvartalu ojačala potrošnja u SAD-u.

Stoga su jutros među najvećim dobitnicama dionice Hitachia, s rastom cijene za 2,9 posto, i Samsunga, s rastom za 2,3 posto.

„Američko tržište određuje smjer na burzama, a tamo su brojne kompanije objavile iznenađujuće dobre poslovne rezultate. Snažna prodaja Applea pokazuje da je američko maloprodajno tržište u četvrtom tromjesečju bilo jako. Potrošači ponovno troše“, kaže Hiroaki Osakabe, portfelj menadžer u fondu Chibagin Asset Management.

Na valutnim je tržištima, pak, tečaj eura porastao. Premda je dužnička kriza u eurozoni još daleko od rješenja, ulagače je ohrabrila vijest da su čak oko 80 posto grčkih državnih obveznica kupili strani ulagači.

„Inozemna potražnja za obveznicama članica eurozone ublažuje pritisak na euro, što je vrlo važno. No, to je dovoljno samo da bi se tečaj eura kretao u rasponu od 1,29 do 1,35 dolara. Iznenadilo bi me da se probije iznad tih razina“, kaže Robert Rennie, strateg u banci Westpac.

Nakon što je sinoć dosegnuo 1,3467 dolara, najvišu razinu u mjesec dana, tečaj eura kreće se jutros oko 1,3425 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skočila je s jučerašnjih 109,90 na 110,75 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti oslabio je, pak, s jučerašnjih 82,50 na 82,25 jena.

Terminska cijena nafte porasla je za 20-ak centi, na 91,50 dolara po barelu, jer analitičari povećavaju procjene o ovogodišnjoj potražnji za 'crnim zlatom'.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙