FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijske burze porasle, euro iznad 1,31 dolara

Autor: neba
TOKYO, 13. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, dok se na valutnim tržištima tečaj eura stabilno kreće oko razine od 1,31 dolara jer je uspješna aukcija portugalskih obveznica ublažila strahovanja od dužničke krize u eurozoni.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks do 7,30 sati ojačao 0,7 posto, dosegnuvši najvišu razinu u osam mjeseci.

U Singapuru, Šangaju, Hong Kongu i Australiji cijene su dionica porasle između 0,3 i 1,4 posto, a jedino je južnokorejski Kospi indeks pao – 0,2 posto – nakon što je tamošnja središnja banka neočekivano povećala kamatne stope.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,8 posto, primaknuvši se najvišim razinama u posljednje dvije i pol godine.

Jučerašnji plasman portugalskih obveznica na tržištu po nižim cijenama nego što su mnogi očekivali ublažio je strahovanja od širenja dužničke krize u eurozoni i potaknuo sklonost ulagača riziku, što pozitivno utječe na azijske burze.

„Uspješna aukcija portugalskih obveznica ohladila je tržišta, a kako na vidiku nema negativnih faktora, strani fondovi nastavljaju kupovati dionice na azijskim burzama“, kaže Mitsuhige Akino, fond menadžer u Ichiyoshi Investment Managementu.

Uspješna aukcija portugalskih obveznica jučer je potaknula skok tečaja eura za više od 1 posto, iznad 1,31 dolara.

Jutros ga iznad te razine podržava nada da će aukcije španjolskih i talijanskih obveznica ovih dana privući isto tako snažnu potražnju kao jučerašnji plasman portugalskih 'papira'.

Tim više što su Kina i Japan obećale pomoć eurozoni kupnjom tamošnjih obveznica.

„No, dobro raspoloženje prema euru vjerojatno neće dugo trajati, ako vlasti u eurozoni ne donesu konkretnije mjere za savladavanje dužničke krize“, kaže Mitul Kotecha, strateg u banci Credit Agricole CIB.

Zasad se tečaj eura na valutnim tržištima kreće oko 1,3100 dolara, dok se jučer u ovo doba europskom valutom trgovalo po 1,3015 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 107,95 na 108,75 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno se kreće oko 83 jena.

Nakon što je jučer skočila za 75 centi, jutros se terminska cijena nafte stabilno kreće oko 91,90 dolara po barelu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙