FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA očekuje nešto brži rast potražnje za naftom u 2011.

Autor: mpuk
PARIZ, 18. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Svjetski gospodarski rast i hladna zima na sjevernoj hemisferi poduprijet će u ovoj godini veću od očekivanja potražnju za naftom, prognozirala je u utorak Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Agencija sa sjedištem u Parizu objavila je kako očekuje da će potražnja za naftom u ovoj godini porasti na 89,1 milijuna barela dnevno, u odnosu na 87,7 milijuna barela dnevno zabilježenih u 2010. Prošlog mjeseca prognozirala je da će potražnja za naftom u 2011. iznositi 88,8 milijuna barela dnevno.

U IEA-i istodobno upozoravaju da bi trenutno visoke cijene nafte mogle zakočiti gospodarski oporavak, istaknuvši da će u slučaju da se cijene u ovoj godini zadrže nadomak razini od 100 dolara za barel trpjeti svi, od proizvođača nafte, preko financijskih investitora do potrošača.

Uz oporavak svjetskog gospodarstva od pada u 2009, rast potražnje za naftom prošle je godine dosegnuo razinu koja spada među najviše u posljednja tri desetljeća, objavila je IEA.

Ukupna potražnja za naftom porasla je u prošloj godini za 3,2 posto, predvođena gospodarstvima u razvoju izvan 34-člane Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj.

Ove godine IEA očekuje da će potražnja za naftom u zemljama članicama OECD-a pasti za 0,4 posto, dok bi u ostalim zemljama njezin rast trebao usporiti na 3,8 posto, s 5,3 posto u 2010.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙