FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte kliznule s najviše razine u 27 mjeseci

Autor: mpuk
LONDON, 5. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima s najviše razine u 27 mjeseci nakon što je snažniji dolar oslabio apetit ulagača za robom, i to unatoč naznakama slabije ponude.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u veljači pale su na američkom tržištu 95 centi na 88,43 dolara, nakon što su nakratko dotaknule 88,16 dolara, najnižu razinu od 20. prosinca. Na londonskom tržištu bile su u minusu 71 cent i iznosile su 92,82 dolara.

Nafta je naglo poskupjela krajem prosinca ali su cijene u međuvremenu kliznule pod pritiskom dobitonosnih prodaja.

Dodatni je uteg bio jači dolar, koji je u srijedu ojačao gotovo 0,5 posto, oslabivši kupovnu moć imatelja ostalih valuta i time prigušujući potražnju.

„Cijene su previše skočile. Priljev kapitala bio je snažan pa su počele dobitonosne prodaje, što se moglo i očekivati", tumači Roy Jordan, analitičar tvrtke Facts Global Energy.

Tržište je odlučilo ignorirati najnovije tjedno izvješće o zalihama Američkog instituta za naftu (API), koje je u utorak pokazalo neočekivano snažan pad zaliha sirove nafte u posljednjem tjednu 2010., za čak 7,5 milijuna barela.

Utjecaj tog podatka donekle je prigušio rast zaliha benzina i derivata.

Podaci američke vlade o zalihama bit će objavljeni tijekom dana.

OPEC je u srijedu na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 91,27 dolara, što znači da je bila 1,48 dolara viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙