FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte iznad 91 dolara

Autor: mpuk
LONDON, 28. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u utorak su se kretale iznad 91 dolara za barel, poduprte slabijim dolarom i očekivanjima da će velika snježna oluja na istočnoj obali SAD-a pojačati potražnju za lož uljem.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u veljači porasle su na američkom tržištu za 30 centi, na 91,30 dolara, te su nedaleko dan ranije dosegnutih 91,88 dolara, najviše razine od listopada 2008.

Na londonskom tržištu porasle su za devet centi, na 93,94 dolara.

Poticaj cijenama nafte pružilo je slabljenje dolara na međunarodnim tržištima valuta prema ostalim najznačajnijim svjetskim valutama. Slabiji dolar čini robu izraženu u toj valuti, kao što je nafta, jeftinijom za vlasnike drugih valuta.

Cijene dobivaju podršku i od velike snježne oluje koja je pogodila sjeveroistok SAD-a i gradove zatrpala snijegom, putnike zadržala u zračnim lukama i otežala promet. No, oluja zasad nije utjecala na rad rafinerija.

Međutim, očekuje se da će hladno vrijeme održavati snažnom potražnju za lož uljem, što će podupirati jačanje cijena nafte.

Ovaj tjedan trgovina je slabija budući da su mnogi tržišni sudionici već otišli na praznike. Globalna tržišta nafte bit će na Silvestrovo zatvorena.

U središtu pozornosti trgovaca ovaj će tjedan biti najnoviji podatci o povjerenju potrošača u SAD-u, prodaji nekretnina i broju nezaposlenih kako bi se dobio bolji uvid u tempo oporavka u najvećem svjetskom gospodarstvu, najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u utorak na svojoj internetskoj stranici da je cijena referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 90,67 dolara, što znači da je pala za šest centi u odnosu na kraj prošlog tjedna.

(Hina) xmpv yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙