FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hladnoća u Europi i SAD-u poduprla cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 20. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na temelju prognoza da će niske temperature u Europi i na američkom sjeveroistoku potaknuti potražnju za lož uljem.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u siječnju popele su se na američkom tržištu za 48 centi na 88,50 dolara. Na tržištu u Londonu barelom za isporuke u veljači trgovalo se po 35 centi višoj cijeni, od 92,02 dolara.

"Cijene ponovno rastu zbog zaista lošeg vremena u Sjedinjenim Državama i Europi", rekao je Tony Nunan iz tokijske tvrtke Mitsubishi Corp.

Očekuje se da će u razdoblju od 24. do 28. prosinca na sjeveroistoku SAD-a, najvećem svjetskom tržištu lož ulja, biti hladnije nego inače, pokazuju vremenski podaci objavljeni u petak.

U sjevernom dijelu Europe velike hladnoće očekuju se svakako u ovom tjednu i možda produljiti poremećaje u prometu u možda i najprometnijem dijelu godine.

Cijene nafte crpile su potporu i iz obnovljenih napetosti na korejskom poluotoku i pozitivnih američkih ekonomskih podataka.

Južna Koreja započela je vojnu vježbu na otoku oko kojeg se spori sa Sjevernom Korejom, usprkos prijetnjama sjevernog susjeda. Hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda tijekom vikenda nije urodio rješenjem za stišavanje napetosti.

Rast cijena nafte bio je ograničen jačim dolarom, koji slabi kupovnu moć imatelja ostalih valuta, prigušujući potražnju.

U ponedjeljak je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 88,78 dolara, što znači da je bila gotovo jednaka kao i dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙