FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte iznad 91 dolara uoči objave američkih podataka o zalihama

Autor: mpuk
LONDON, 29. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u srijedu su se zadržale na razinama iznad 91 dolara za barel, temeljem očekivanja da će najnoviji američki podaci pokazati pad zaliha sirove nafte i destilata zbog snježne oluje u najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u veljači porasle su na američkom tržištu za tri centa, na 91,52 dolara, dok su na londonskom tržištu ostale nepromijenjene i iznosile 94,38 dolara.

Američke cijene nafte u ponedjeljak su dosegnule najvišu razinu u 26 mjeseci od 91,88 dolara uslijed niza faktora, kao što su dolar, hladno vrijeme, OPEC i rast globalne potražnje za gorivom.

U srijedu je, međutim, uslijedio kratki predah pod utjecajem prije svega prognozi o toplijem vremenu na sjeveroistoku SAD-a, što je ograničilo potražnju na najvećem svjetskom tržištu lož ulja.

"Na kretanje cijena nafte utječe hladno vrijeme na sjeveroistoku SAD-a, kao i kretanje dolara u odnosu na euro", izjavio je Tetsu Emori, fond menadžer iz tokijske tvrtke Astmax.

Hladno vrijeme povećalo je potrebe za destilatima, uključujući lož ulje i dizel, pa se očekuje da će američke zalihe zabilježiti pad za 500.000 barela u prošlom tjednu, pokazala je anketa Reutersa. Za zalihe sirove nafte u najvećem svjetskom gospodarstvu očekuje se pad za 2,9 milijuna barela, dok bi zalihe benzina trebale porasti za 1,5 milijuna barela.

Američki naftni institut (API) objavit će tjedno izvješće o zalihama tijekom dana, dan kasnije nego inače zbog božićnih blagdana. Američka vlada će pak svoje tjedno izvješće o zalihama objaviti u četvrtak.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u srijedu na svojoj internetskoj stranici da je cijena referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 90,08 dolara, što znači da je pala za 59 centi u odnosu na dan ranije.

(Hina) xmpv yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙