FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stagnacija izravnih stranih ulaganja u 2010. - UNCTAD

Autor: gvla
NEW YORK/ZAGREB, 17. siječnja 2011. (Hina) - Izravna strana ulaganja širom svijeta prošle su godine stagnirala u odnosu na godinu ranije, pri čemu je prvi put više od polovine ulaganja otišlo u tranzicijska i gospodarstva u razvoju, pokazalo je u ponedjeljak objavljeno izvješće Konferencije Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju (UNCTAD).

U 2010. priljev izravnih stranih ulaganja u zemljama širom svijeta iznosio je procijenjenih 1.122 milijarde dolara, što je samo 0,7 posto više nego u 2009. kada je njihova vrijednost iznosila 1.114 milijardi dolara, procjenjuje UNCTAD u najnovijem Izvješću o svjetskim investicijskim trendovima (Global Investment Trends Monitor).

Procjene se temelje na raspoloživim podacima za 153 zemlje, pri čemu je u većini slučajeva riječ o podacima za prva dva ili tri tromjesečja prošle godine.

Za tekuću godinu agencija Ujedinjenih naroda predviđa izravna inozemna ulaganja u rasponu od 1.300 do 1.500 milijardi dolara, zbog poboljšanih prilika u makrogospodarstvu.

Prošle su godine zemlje u razvoju i tranzicijska gospodarstva po prvi put privukla više od polovine (oko 53 posto) ukupne vrijednosti ulaganja.

Vrijednost ulaganja u zemlje u razvoju u prošloj godini iznosila je 524,8 milijardi dolara, ili 9,7 posto više nego 2009.

U tranzicijskim gospodarstvima jugoistočne Europe i područja Zajednice Nezavisnih Država (ZND) izravna inozemna ulaganja porasla su za neznatnih 0,8 posto, na 70,5 milijardi dolara, nakon pada za više od 40 posto u godini ranije, kada se njihova vrijednost strmoglavila na 69,9 milijardi dolara.

Pritom u UNCTAD-u za podregiju jugoistočne Europe procjenjuju ponovni pad vrijednosti ulaganja i to za 31 posto, dok za Rusku Federaciju prognoziraju rast za 2,5 posto, na oko 40 milijardi dolara.

Ulaganja u razvijene zemlje u prošloj su godini smanjena za 6,9 posto, na 526,6 milijardi dolara.

U Europskoj uniji izravna ulaganja smanjila su se za čak 19,9 posto, na 289,8 milijardi dolara. U cijeloj Europi njihova je vrijednost pala za 21,9 posto, na 295,4 milijarde dolara.

Najveći je skok među zemljama EU zabilježila Češka, uz utrostručenu vrijednost ulaganja na 8,2 milijarde dolara. Najveći je pad zabilježila Italija, i to za 66,3 posto na 8,4 milijarde dolara.

Među razvijenim zemljama posebno se ističu Sjedinjene Države, sa skokom ulaganja za 43,3 posto na 186,1 milijardi dolara, dok su ona u Japan umanjena za 83,4 posto, na dvije milijarde dolara.

Ukupna vrijednost prekograničnih aktivnosti spajanja i akvizicija poskočila je u 2010. za 37 posto, na 341 milijardu dolara, ali je vrijednost i broj pojedinačnih takozvanih greenfield ulaganja smanjen.

UNCTAD je počeo objavljivati tromjesečna izvješća o inozemnim ulaganjima u prosincu 2009., obuhvativši članice skupine G20 i još 67 zemalja svijeta na koje je otpadalo 90 posto svjetskih investicijskih tokova.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙