FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska banka upozorava na rizike za svjetsko gospodarstvo

Autor: mpuk
WASHINGTON, 13. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Svjetska banka upozorila je da bi svjetsko gospodarstvo moglo svjedočiti povratku crnih dana krize iz 2008., uz usporavanje rasta i povećanje cijena roba.

Nakon recesije u 2009. i oporavka u 2010., ta je multilateralna institucija u najnovijim godišnjim prognozama u srijedu objavila kako očekuje da će 2011. biti godina usporavanja.

Tako bi svjetsko gospodarstvo u ovoj godini trebalo porasti po stopi od 3,3 posto, nakon 3,9-postotnog rasta u 2010.

Pritom bi zemlje u razvoju trebale rasti po stopi od šest posto, u odnosu na 7-postotni rast u prošloj godini.

Ta je stopa ipak više nego dvostruko viša od one koju će u ovoj godini ostvariti zemlje s visokim dohotkom, u visini 2,4 posto. U 2010. njihova je stopa rasta iznosila 2,8 posto.

Sredinom godine rast bi ipak trebao ubrzati i u razvijenim i u zemljama u razvoju.

Za 2012. Svjetska banka očekuje se da će rast svjetskog gospodarstva blago ubrzati na 3,6 posto. Zemlje s visokim dohotkom trebale bi iduće godine ostvariti rast od 2,7 posto, a zemlje u razvoju od 6,1 posto.

Pritom u Svjetskoj banci upozoravaju da je ukupni tempo rasta preslab da bi osigurao čvrsti poticaj oporavku.

„Nažalost, ove stope rasta vjerojatno neće biti dovoljne da se eliminira nezaposlenost i slabost u najteže pogođenim gospodarstvima i gospodarskim sektorima“, ističe se u izvješću.

„Ozbiljne napetosti i zamke i dalje su prisutne u svjetskom gospodarstvu i u kratkom bi roku mogle u različitoj mjeri ugroziti oporavak“, također je upozorila banka.

Prijetnje koje bi mogle ugroziti oporavak uključuju krizu financijskog tržišta eurozone, snažna kolebanja u priljevu kapitala i rast cijena roba, uključujući hranu i gorivo, objavila je 187-člana institucija.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙