FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnik Fed-a povisio prognoze za 2011.

Autor: mpuk
FAIRFAX, 14. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Američki gospodarski oporavak ubrzava i čini se da će u ovoj godini dosegnuti do 4,0 posto, kazao je u četvrtak predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke.

"Uočavamo jačanje gospodarstva", rekao je Bernanke na forumu o malim tvrtkama u Fairfaxu, predgrađu Washingtona. "Rast od tri ili četiri posto čini se razumnom prognozom", dodao je čelnik Fed-a.

U prognozama objavljenim početkom studenog Fed je predviđao stopu rasta između 3,0 i 3,6 posto.

"Mislim da se rizik od deflacije zna

tno povukao", rekao je Bernanke voditeljima tvrtki.

Dužnosnici Fed-a izrazili su prije nekoliko mjeseci zabrinutost zbog moguće deflacije - opasnog spiralnog pada cijena i plaća – zbog slabe potražnje u gospodarstvu koje se teško oporavlja od duboke recesije.

Rizik deflacije bio je ključni faktor u odluci Fed-a da poveća potporu gospodarstvu, posebice kroz plan kupnje imovine u visini 600 milijardi dolara.

Bernanke je ipak upozorio da ubrzavanje oporavka neće biti dovoljno da se smanji tvrodorno visoka nezaposlenost, koja je u prosincu iznosila 9,4 posto.

U bež knjizi koja je objavljena u srijedu Fed je konstatirao da je gospodarstvo umjereno raslo u proteklim mjesecima. Ekonomske aktivnosti nastavile su umjereno ubrzavati od studenog do kraja prosinca, ocijenila je banka u izvješću na kojem će njezin odbor za otvoreno tržište na prvom ovogodišnjem sastanku 25. i 26. siječnja temeljiti odluku o visini ključnih kamatnih stopa.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙