FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 14. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladmir Šeks oštro je danas demantirao ocjene programske direktorice Amnesty Internationala (AI) Nicole Duckworth da postoji dovoljno razloga da se protiv njega pokrene istraga vezane uz ratne zločine u Osijeku 1991. godine, naglašavajući kako je neistinita tvrdnja da je u to vrijeme bio "u poziciji zapovijedanja" u tom gradu i ističući da se nikakva istraga protiv njega ne vodi "ne stoga što je pod zaštitom visoke funkcije nego zato što nema nikakvih osnova i dokaza da se ona pokrene" te najavljući da će od DORH-a zatražiti da se javno očituje o nepostojanju osnova za pokretanje istrage. Duckworth je u današnjem broju tjednika SNV-a Novosti kazala kako u izvještaju AI, kojega je ta organizacija početkom prosinca prošle godine dostavila Ministarstvu pravosuđa, postoji dovoljno razloga da se pokrene istraga protiv Šeksa navodeći kako je dovoljan temelj to što je Šeks na suđenju Branimiru Glavašu svjedočio kako je bio u poziciji zapovijedanja u Osijeku 1991., kad su počinjeni mnogi ratni zločini. "U izvještaju smo spomenuli tri osobe za koje postoji dovoljno razloga da se pokrenu istrage: Tomislava Merčepa, Vladimira Šeksa i Davora Domazeta Lošu. Napominjem kako nismo tražili da se ti ljudi procesuiraju, nego smatramo da u javnosti i kod tužiteljstva postoji dovoljno informacija i dokaza da Državno odvjetništvo pokrene istragu o njima", kazala je Duckworth za Novosti.

ZAGREB - Predsjednici Vlade RH Jadranki Kosor danas su u Banskim dvorima nagradu "Hrvatska ruža" uručile predstavnice žena sudionica Domovinskog rata zahvalivši joj na skrbi za sve braniteljice i branitelje Domovinskog rata, priopćio je vladin Ured za odnose s javnošću. Uručujući nagradu, koje je premijerka Kosor prva dobitnica, predstavnice žena sudionica Domovinskog rata pozvale su je da bude predsjednica dodjele nagrade te da je uruči iduće godine, što je premijerka i prihvatila. "Prigoda obilježavanja obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske trenutak je da se još jednom istakne uloga žena u obrani Hrvatske, ali i u poratnom vremenu, kada su skrbile za prognanike i izbjeglice i sve one koji su izgubili nadu", rekla je predsjednica vlade. Predstavnice udruga sudionica Domovinskog rata izrazile su potporu premijerki u daljnjem radu, a ponajprije u nastojanjima za gospodarskim oporavkom i u borbi protiv korupcije. "Želimo da nas uvedete u Europsku uniju i uvjerene smo da se na tom putu nećete pokolebati", istaknule su.

ZAGREB - Predstavnici nevladinih organizacija ocijenili su na današnjem okruglom stolu na Hrvatskome vojnom učilištu "Petar Zrinski", održanom u okviru javne rasprave o nacrtu Strategije nacionalne sigurnosti, da je taj nacrt dobar te da sadrži i više od očekivanoga. Sudionici rasprave, druge o tom dokumentu ,pozdravili su niz odrednica strategije te iznijeli prijedloge kako bi konačni tekst bio što obuhvatniji i kvalitetniji. Primjerice predloženo je da se više istakne važnost energetske sigurnosti, opasnosti od cyber kriminala, digitalne infrastrukture kao vrijednosti, a riječi hvale upućene su u što je u dokumentu prepoznata javnost, navodi u priopćenju Služba za odnose s javnošću i informiranje Ministarstva obrane (MORH). Posebice su pohvalili to što je nacrt strategije upućen u javnu raspravu. Denis Avdagić iz Organizacije za promicanje sjevernoatlantskih integracija ocijenio je da je takav način iskorak u komunikaciji s javnošću, dok je Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije kazao da je MORH, korak ispred drugih, pokazao da se putem interneta i na druge načine može pridonjeti kvaliteti rasprave. Ministar obrane Davor Božinović zahvalio je predstavnicima nevladinih organizacija koji su se odazvali pozivu na raspravu, koju je ocijenio otvorenom i transparentnom, i pozvao ih na sustavnu suradnju s MORH-om i Oružanim snagama RH.

ZAGREB - Predstavnica jedne od udruga žena sudionica Domovinskog rata Zdenka Farkaš pozvala je danas hrvatske branitelje da ne daju da ih vode ove ili one političke struje, jer svi zajedno moramo graditi Hrvatsku te da zatraže prijem kod predsjednice vlade Jadranke Kosor i zajedničkim snagama riješe sve probleme koji se daju riješiti. "Bili su hrabri, svoje su živote žrtvovali za našu Domovinu i neka nađu snage, budu mudri i traže da im politika maksimalno pomogne u svim tim rješenjima. Neka se ne daju da ih vode ove ili one političke struje, jer svi zajedno moramo graditi Hrvatsku", izjavila je Farkaš novinarima nakon sastanka s premijerkom Kosor kojoj su danas u Banskim dvorima predstavnice žena dragovoljaca Domovinskog rata uručile nagradu "Hrvatska ruža". Napominjući kako su "svi zaboravili hrvatsku ženu" redateljica dokumentarnog filma "Ruže hrvatske" Shenide Bilalli istaknula je da su tu nagradu premijerki Kosor dodijelili za njen rad s prognanicima, rad u izgradnji hrvatske države te njenom vođenju Hrvatske u Europsku uniju. "Želimo da se ta nagrada nastavi i dodijeli svim ženama za njihov rad u bilo kojoj domeni te time da privilegija ženi i njenom pravom mjestu u društvu", kazala je Bilalli.

ZAGREB - Hrvatski helsinški odbor (HHO) slaže se da su Mirjani Sanader, supruzi bivšeg premijera, bila ugrožena stanovita ljudska prava, izjavio je večeras novinarima predsjednik te nevladine udruge Ivan Zvonimir Čičak u stanci sjednice izvršnog odbora HHO-a. Čičak je rekao da članovi izvršnog odbora HHO-a imaju različite stavove o blokiranim bankovnim računima i sličnom. "Radi se o nijansama i o razlikama u pristupu cijelom problemu", kazao je. Dodao je kako se članovi HHO-a slažu da su mediji kršili ljudska prava Mirjani Sanader rekavši da su pojedini novinari prekršili pravila novinarske profesije. Sjednica je zatvorena za javnost jer Mirjana Sanader ne dopušta da se o sadržaju njezinoga pisma raspravlja putem medija. Čičak je najavio da bi sjednica mogla potrajati do kasno navečer, a o njezinim zaključcima javnost bi trebala biti obaviještena sutra na konferenciji za novinare. Supruga bivšeg premijera Ive Sanadera koji se nalazi u austrijskom pritvoru u pismu se HHO-u požalila zbog kršenja ljudskih prava prema njoj i njezinoj obitelji, ponajprije od strane medija, organa vlasti, ali i Zagrebačke banke.

ZAGREB - Professor emeritus Vladimir - Đuro Degan misli da politički čimbenici u Hrvatskoj imaju golemu odgovornost pri imenovanju hrvatskoga arbitra i stručnog tima koji će zastupati njezine legitimne interese u postupku hrvatsko-slovenskog razgraničenja pred Arbitražnim sudom. U znanstvenom članku "Pravičnost i međunarodno pravo u razgraničenjima morskih prostora", objavljenom u najnovijem broju časopisa "Poredbeno pomorsko pravo" (broj 164), Degan upozorava: "Ako se bude radilo o osobama koje nemaju nikakvih objavljenih publikacija o sudskoj praksi, a napose ne one o pravičnosti u morskom razgraničenju, Hrvatska bi mogla izgubiti parnicu koju bi neka adekvatno zastupljena arapska ili afrička država dobila". Smatra kako se u postupku na Arbitražnom tribunalu "ne treba previše pouzdavati u kompetentnost i profesionalnost stranaca koji bi u tom postupku pružili pomoć Hrvatskoj jer i oni mogu biti bez objavljenih publikacija o toj zaista složenoj materiji međunarodnog prava". Vladimir - Đuro Degan voditelj je Jadranskog zavoda Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te poznati hrvatski stručnjak za međunarodno javno pravo. U svojim radovima objavio je kritičan prikaz svih presuda Haaškoga suda i međunarodne arbitraže o razgraničenju morskih prostora, osim triju posljednjih.

ZAGREB - Nova web stranica "Integrirano upravljanje granicom" Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) od danas je dostupna javnosti preko službene web stranice toga ministarstva na kojima je ta vijest i objavljena. Time je, navodi se, omogućeno da i javnost svojim konstruktivnim prijedlozima, kritikama, ali i pohvalama, pridonese učinkovitom i transparentnom modelu integriranog upravljanja granicom Republike Hrvatske. Dodaje se da je odluku o puštanju u rad nove web stranice donijela međuresorna radna skupina za integrirano upravljanje granicom na sastanku 12. siječnja ove godine. Podsjeća se da u Republici Hrvatskoj "Koncept integriranog upravljanja granicom", koji je u skladu s takvim konceptom Europske unije, provode mjerodavne granične i druge državne službe od 21. travnja 2005. kada je hrvatska vlada usvojila Strategiju integriranog upravljanja granicom i njezin provedbeni akcijski plan, te donijela odluku o osnivanju međuresorne radne skupine u kojoj su predstavnici MUP-a, ministarstava financija, poljoprivrede i zdravstva te Državnog inspektorata, a MUP je koordinator. Taj koncept zahtijeva blisku suradnju i zajednički rad na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini svih središnjih tijela državne uprave i pravnih subjekata koji su poslovnim interesima vezani uz granični promet, kao i učinkovitu međunarodnu suradnju.

ZAGREB - Josip Jurčević, povjesničar i bivši predsjednički kandidat uputio je danas ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku dopis u kojemu traži policijsku zaštitu za sebe i svoju obitelj zbog prijetnji i uznemiravanja kojima su, tvrdi, izloženi zbog njegova upozoravanja na korupciju u hrvatskom društvu. Policijsku zaštitu Jurčević traži zbog anonimnih telefonskih poziva upućenih njegovoj supruzi, a koji su, kaže, eskalirali nakon što je u jednom zadarskom tjedniku objavljen njegov istraživački feljton "Korupcijska vertikala u hrvatskom pravosuđu – Mladen Bajić protiv Mladena Bajića". Zamjenica glasnogovornika Ministarstva unutarnjih poslova Aleksandra Ljuba potvrdila je da su dobili Jurčevićev zahtjev, na temelju kojega će napraviti provjere i poduzeti, kako kaže, sve potrebne mjere. U svom dopisu ministru Karamarku Jurčević, koji je i osnivač političkog pokreta Hrvatski rast (Hrast) ističe da mu se prijeti zbog kritiziranja protupravnosti javnoga sustava te sumnja da su u prijetnje uključene osobe koje zlorabe svoj položaj u državnom institucijskom sustavu. Od ministra unutarnjih poslova, kao najodgovornije osobe za sigurnost građana, traži promptnu zaštitu svoje obitelji te da ga ministar žurno primi na razgovor.

KARLOVAC - Karlovački pododbor Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" večeras je preselio u nove prostorije na Mažuranićevoj obali, u zgradu u vlasništvu Srpske pravoslovne crkve (SPC). Čedomir Višnjić, ravnatelj Uprave za knjigu i knjižnice pri Ministarstvu kulture, a u svojstvu predsjednika SKD "Prosvjeta", poželio je karlovačkom pododboru uspjeh u radu te izrazio vjeru da će djelovati u duhu tolerancije i trpeljivosti, te u duhu intelektualnog doprinosa prote Milana Radeke, koji je (1945. godine) bio prvi predsjednik karlovačke Prosvjete. Najavio je da je glavni odbor Prosvjete ovih dana utemeljio godišnju nagradu za doprinos kulturi Srba u Hrvatskoj, a koja će nositi ime upravo Milana Radeke. Prva će biti dodjeljena 2012. za rezultate rada u ovoj godini, a neće se poput nagrade „Savo Mrkalj“ dodjeljivati umjetnicima i intelektualcima za stvaralaštvo, već najuspješnijim organizatorima, animatorima i promotirima za iznimne rezultate u ostvarivanju programa Prosvjete u svojim sredinama. Predsjednik karlovačkog pododbora Milan Jakšić rekao je da sada nakon preseljenja iz trošnog i neuvjetnog starog prostora u primjereni nitko neće imati izgovor za neuspjeh, te je pohvalio sekcije likovnog i etno-stvaralaštva, radijskih emisija, kulturne tribine četvrtkom, ali je poželio da se formira pjevačka grupa i muzička sekcija, u čemu pododbor do sada nije bio uspješan.

ČAKOVEC - Na Općinskom sudu u Čakovcu danas je počelo suđenje ginekologu Nenadu Muršiću. Ginekolog čakovečke županijske bolnice uhićen je 21. prosinca prošle godine zbog sumnje u zlouporabu ovlasti i položaja. Muršić se tereti da je od travnja 2009. do rujna 2010. od svake od ukupno deset pacijentica koje je porodio carskim rezom uzimao od 300 do 500 eura. Muršić je pred sutkinjom Snježanom Lukač-Keretić izjavio da se ne osjeća krivim. Do 5. veljače zakazana su još tri ročišta s 23 svjedoka. Muršićev odvjetnik Željko Pilipović nije tražio ukidanje pritvora za svog branjenika. Današnja prva rasprava, ali i sve sljedeće bit će zatvorene za javnost jer je sutkinja Lukač-Keretić prihvatila prijedlog općinskoga državnog odvjetništva da se zbog zaštite privatnosti pacijentica i svjedoka udalji javnost.

RIJEKA - Službenica jedne banke u Rijeci osumnjičena je nakon kriminalističke istrage da je oštetila šestero klijenata te banke i pribavila si protupravnu imovinsku korist od 355.491 kunu, izvijestila je danas primorsko-goranska Policijska uprava. Službenica banke (49) s područja Matulja radila je kao obiteljski bankar od prosinca 2008. do kolovoza 2010. godine te je bez znanja klijenata otvarala i zatvarala više računa devizne štednje krivotvoreći dokumentaciju i ugovore o računima. Poslovnica banke u kojoj je radila vratila je novac oštećenim klijentima. Županijskome državnom odvjetništvu u Rijeci prijavljena je zbog zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙