FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vojska na ulicama Tunisa

Autor: nbar
TUNIS, 12. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Vojska je razmještena u srijedu u središte Tunisa nakon što se val nereda, u kojem su po službenim podacima ubijene 23 osobe, po prvi puta proširio i na glavni grad te zemlje.

Tunižani koji sudjeluju u neredima bez presedana tvrde da protestiraju zbog nezaposlenosti, kourpcije i onoga što nazivaju "represivnom vladom", te traže odlazak predsjednika Zina al-Abidina Ben Alija, koji je na vlasti već 23 godine.

Vladini dužnosnici tvrde da se radi o manjoj skupini nasilnih ekstremista koji žele izazvati nemire i izazvati nesigurnost u zemlji.

Protesti, koji traju već gotovo mjesec dana, najgori su u toj arapskoj zemlji u posljednjih nekoliko desetljeća. Nemire u Tunisu s velikom pažnjom prate arapske zemlje, ali i EU i SAD, koji su izrazili "duboku zabrinutost zbog prekomjernog korištenja sile". Vlada se od tih optužba brani tvrdnjama da su policajci pucali u demonstrante u okviru "legitimne samoobrane".

Po riječima očevidaca, naoružani vojnici patroliraju ulicama glavnoga grada, a posebno se čuva i zgrada državne televizije.

Tunižani demonstiraju i u drugim gradovima u zemlji i navodno ih se u srijedu u Gaserinu, 120 kilometara od Tunisa, okupilo nekoliko tisuća.

(Hina) xnab ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙