FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbijanski desničar optužen zbog nereda na gay paradi

Autor: slek
BEOGRAD, 24. prosinca 2010. (Hina) - Protiv vođe desničarske organizacije "Obraz" Mladena Obradovića i još dvije osobe više javno tužiteljstvo u Beogradu podignulo je optužnicu zbog sumnje da su organizirali nerede tijekom gay parade održane 10. listopada, javljaju u petak beogradski elektronički mediji.

Uz Obradovića za to djelo također se terete Damir Grbić i Krsto Milovanović, a optužnica je upućena višem sudu u Beogradu, izjavila je srbijanskoj agenciji Tanjug glasnogovornica tog suda Dušica Ristić.

Optuženi se nalaze u pritvoru od 10. listopada kada su uhićeni, a terete se da su izvršili kazneno djelo nasilničkog ponašanja na javnom skupu, za koje im prijeti kazna do 12 godina zatvora.

Zbog nereda tijekom parade kazneni postupci se vode protiv više od 150 izgrednika, navodi se.

U sukobima oko 6000 protivnika gay parade i policije u Beogradu je 10. listopada privedeno oko 250 izgrednika te ozlijeđeno oko 150 policajaca, a prema riječima gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa počinjena je šteta u vrijednosti većoj od milijun eura.

Ovogodišnja gay parada prva je nakon devetogodišnje stanke i održana je u središtu Beograda, godinu dana nakon što je u psoljednji trenutak otkazana prošlogodišnja šetnja zbog velike opasnosti za sigurnost sudionika.

U Beogradu je gay parada prvi puta organizirana 30. lipnja 2001., a tada su pripadnici navijačkih i ekstremnih desničarskih skupina napali i pretukli više sudionika povorke, kao i neke novinare i slučajne prolaznike.

(Hina) xdas ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙