FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tunis: nove žrtve nasilja

Autor: bcav
TUNIS, 11. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Stanje u tuniskom gradu Gaserinu, gdje je u protekla tri dana poginulo više desetaka ljudi, u utorak je kaotično i vrlo napeto, prenosi agencija AFP izvješćujući o sukobima policije i prosvjednika zbog rekordne nezaposlenosti u Tunisu.

"U Gaserinu vlada nasilje i pljačka, a skupine napadača napadaju policijske postaje molotovljevim koktelima", stoji u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova.

Očevidci prenose da je specijalna policija suzavcem rastjerivala prosvjednike u dva grada na zapadu zemlje, unatoč obećanju predsjednika da će se do kraja 2012. otvoriti 300.000 novih radnih mjesta.

Neimenovani lokalni dužnosnik izjavio je da je u Gaserinu, udaljenu 290 kilometara od glavnog grada, zavladao nered i da snajperisti pucaju s krovova zgrada, a policija otvara vatru na pogrebne povorke. Po njegovim riječima, samo u tome gradu smrtno je stradalo više od 50 ljudi.

Organizacije za ljudska prava navode da je u sukobima u Tunisu dosad poginulo najmanje 35 ljudi. Vlada, koja je u ponedjeljak naredila zatvaranje svih škola i sveučilišta, govori o 14 mrtvih u tijeku vikenda.

Po podatcima Amnesty Internationala, prije sukoba u Gaserinu bilo je 23 mrtvih u najžešćim sukobima redarstva i Tunišana nezadovoljnih socijalnim stanjem u toj zemlji na sjeveru Afrike.

Prosvjednici ističu da samo žele raditi, a predsjednik Zine al-Abidine Ben Ali, suočen s najžešćim nemirima u svojoj 23-godišnjoj vladavini, ocijenio je da je riječ o "terorističkom činu" koji su organizirali vanjski neprijatelji Tunisa.

(Hina) xbcav ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙