FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Clinton: ukloniti teroriste iz Jemena

Autor: rtom
SANAA, 11. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Američke Države jako su zabrinute djelovanjem terorista u Jemenu i prva im je zadaća ukloniti tu prijetnju, rekla je u utorak Hillary Clinton u Sanai kamo je stigla kao prva američka državna tajnica koja je zadnjih 20 godina posjetila Jemen.

Washington želi da vlasti nadasve siromašna Jemena, koji graniči sa Saudijskom Arabijom, vodećom svjetskom izvoznicom nafte, pojačaju borbu protiv jemenskog ogranka Al-Kaide odgovornog za napade na američke i zapadne ciljeve.

"Želim biti jasna. Danas teroristi djeluju s jemenskog teritorija, a neki od njih su, nažalost, američki državljani. Stoga je to izvor velike zabrinutosti za nas i za vas", rekla je Clinton predstavnicima civilnog društva kojima se obratila nakon sastanka s jemenskim predsjednikom.

Jemen je suočen sa sigurnosnim prijetnjama i sve žešćim djelovanjem Al-Kaide, s nasiljem secesionista na jugu i sukobima sa šijitskim pobunjenicima, a prijetnjama je zajednički uzrok veliko siromaštvo.

Američka dužnosnica stigla je kako bi predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu naglasila važnost borbe protiv Al-Kaide. Djelovanje te mreže valja sasjeći u korijenu i važno je njezinu ideologiju poraziti gospodarskim i političkim reformama, rekla je Clinton.

U siromašnom 23-milijunskom Jemenu bez posla je gotovo trećina radne snage, a više od 40 posto stanovništva živi s manje od dva dolara na dan, po podatcima Svjetske banke. Za 20 godina broj stanovnika trebao bi se udvostručiti, a jemenski izvori nafte iscrpljeni su kao i izvori vode. Naftni prihodi su pali za 70 posto u 2009., a izvoz plina ne uspijeva nadoknaditi gubitke.

Jemen je u središtu opće sigurnosti otkako su dva paketa s bombama bila odaslana zračnom poštom iz te zemlje na adrese sinagoga u Chicagu, no zaustavljena su u Velikoj Britaniji i u Dubaiju u listopadu 2010. Regionalno krilo Al-Kaide smješteno u Jemenu, tzv. Al-Kaida Arapskog poluotoka (APAP), preuzela je odgovornost za taj neuspjeli napad, manje od godine dana nakon neuspjela napada na američki zrakoplov.

Jemen je na prekretnici i može poći dobrim i lošim putom. "Podupiremo one koji pokušavaju Jemen pretvoriti u djelotvoran, mirnodopski, demokratski sustav", rekla je Clinton.

(Hina) xrt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙