FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 28. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

WASHINGTON - Snježno nevrijeme koje je zahvatilo sjeveroistok SAD-a u nedjelju i ponedjeljak ostavilo je mnoge gradove pod debelim snježnim pokrivačem, zarobilo tisuće putnika u zračnim lukama i poremetilo cestovni promet na kraju božićnog vikenda. Snježna oluja, koja je istočnu obalu SAD zahvatila u nedjelju i nastavila se u ponedjeljak, najteže je pogodila šire gradsko područje New Yorka, gdje takvo nevrijeme nije zabilježeno u zadnjih 60 godina. Visina snježnog pokrivača iznosi do 75 centimetara u sjevernim dijelovima države New Jersey, 60 centimetara u okolici New Yorka i oko 45 centimetara u Bostonu. Vjetar koji je puhao brzinom i većom od 100 kilometara na sat napravio je snježne nanose na cestama, željezničkim prugama i sletnim stazama zračnih luka. Oluja je zatvorila sve tri zračne luke u New Yorku do ponedjeljka navečer i zaustavila većinu ostalih prijevoznih sredstava. U ponedjeljak kasno navečer počeli su slijetati prvi zrakoplovi u zračne luke JF Kennedy i LaGuardia, a najavljeno je da će se tijekom noći nastaviti i letovi u zračnoj luci u Newarku, u New Jerseyju. Otvorene su i zračne luke u Bostonu i Philadelphiji. Mnogi vlakovi su zaustavljeni na prugama a međugradski autobusni promet prekinut je u većem dijelu regije. Željeznička kompanija Amtrak objavila je u ponedjeljak navečer da počinje s ograničenim prometovanjem. Otkazano je oko 6000 letova, što je poremetilo zračni promet u velikom dijelu SAD-a. Budući da su mnogi zrakoplovi bili potpuno popunjeni prije otkazivanja letova, strahuje se da bi neki blagdanski putnici mogli ostati zarobljeni još nekoliko dana.

BRISBANE - Poplave na sjeveroistoku Australije prisilile su tisuće stanovnika na napuste mnoga naselja i zatvorile više od 300 prometnica, javlja BBC u utorak. Nakon više dana obilnih kiša vlada australske države Queenslanda proglasila je nekoliko područja zonama pogođenima prirodnom katastrofom. Poplave su nanijele štete od više stotina milijuna dolara nasadima suncokreta i pamuka, izvijestio je BBC. U Brisbaneu, glavnom gradu Queenslanda, zabilježen je najkišovitiji prosinac u više od 150 godina. Kiše je donijela ciklona Tasha koja je tu australsku državu zahvatila u subotu. Nitko nije izgubio život, ali su vatrogasci morali spašavati neke ljude iz blokiranih automobila ili čak spuštati s drveća.

WASHINGTON - Predsjednik Barack Obama za Amerikance je "najcjenjeniji muškarac 2010.", znatno ispred bivših predsjednika, vjerskih vođa i drugih s tog popisa, dok je među ženama najcjenjenija državna tajnica Hillary Clinton, po godišnjem ispitivanju Gallupova instituta objavljenom u ponedjeljak. Obama je za Amerikance prvi puta postao "najcjenjeniji muškarac" 2008., ubrzo nakon izbora za predsjednika, a ovogodišnje mu je priznanje treće zaredom. Za Obamu je ove godine glasovalo 22 posto ispitanih, gotovo za trećinu manje nego prošle godine, kada ga je odabralo 30 posto ispitanih. George W. Bush zauzeo je drugo mjesto s 5 posto glasova, a slijede ga Bill Clinton, Nelson Mandela i Bill Gates. Na šestom mjestu je papa Benedikt XVI., sedmi je pastor Billy Graham, a slijede Jimmy Carter, televizijski voditelj Glen Beck i Dalay Lama na 10. mjestu. Hillary Clinton zauzela je prvo mjesto u Gallupovoj anketi o ženama kojima se Amerikanci najviše dive sa 17 posto glasova. Druga je bivša guvernerka Aljaske Sarah Palin s 15 posto glasova, a treća voditeljica Oprah Winfrey s 11 posto glasova. Za njima slijede Michelle Obama (pet posto), Condoleezza Rice i kraljica Elizabeta II., glumica Angelina Jolie, Margaret Thatcher, Aung San Su Kyi, te Laura i Barbara Bush. Od 1992., kada se prvi puta pojavila na listi, Hillary Clinton je 15 puta birana za najcjenjeniju Amerikanku.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙