FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Clinton u Jemenu zbog Al-Kaide

Autor: bcav
SANAA, 11. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Američka državna tajnica Hillary Clinton stigla je u utorak u nenajavljen posjet Jemenu kao prva državna tajnica koja je posjetila tu zemlju u zadnjih 20 godina, kako bi upozorila vladu u Sanai na važnost i hitnost borbe protiv Al-Kaide.

Ta je zemlja suočena sa sigurnosnim prijetnjama, sa sve žešćim djelovanjem Al-Kaide, nasiljem secesionista na jugu i sukobima sa šijitskim pobunjenicima, kojima je zajednički uzrok veliko siromaštvo.

Kao susjed važnoga svjetskog izvoznika nafte Saudijske Arabije Jemen se u središtu opće sigurnosti našao kad su dva paketa u kojima su se nalazile bombe poslana zračnom poštom iz te zemlje na adrese sinagoga u Chicagu, ali su zaustavljeni u Velikoj Britaniji i u Dubaiju u listopadu 2010.

Regionalno krilo Al-Kaide smješteno u Jemenu, tzv. Al-Kaida Arapskog poluotoka (AQAP), preuzela je odgovornost za taj neuspjeli napad, manje od godine dana nakon neuspjela napada na američki zrakoplov.

Bez posla je gotovo trećina jemenske radne snage, a više od 40 posto od 23 milijuna stanovnika živi s manje od dva dolara na dan.

(Hina) xbcav ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙